Mega czekoladowe ciasto- Lava cake (bez glutenu)
Cieszcie się trochę słodkością z naszym przepisem na Mega Czekoladowe Ciasto- Lava Cake. Przełomowe, dla miłośników czekolady, to ciasto nie jest tylko zwykłym ciastem czekoladowym – to prawdziwa lawa czekoladowa. Gdy rozcinasz warstwę gęstej, soczystej czekolady, niespodziewanie odkrywasz upajająco płynny środek. A to wszystko w wersji bez glutenu! Doskonałe dla każdego, kto kocha czekoladę, ale jest też na diecie bez glutenu. Cudowna lawa czekolady, która zmienia zasady gry w słodkie przekąski. Przygotujcie swoje łyżki na naszą wyjątkową lawę czekoladową. Smacznego! Ta glutonowa przyjemność naprawdę czeka na odkrycie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 70g cukru trzcinowego
- 56g gorzkiej czekolady bezglutenowej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3 łyżki mąki bezglutenowej (w moim przypadku jaglanej)
- szczypta soli
Mega czekoladowe ciasto- lava cake (bez glutenu) – jak zrobić?
- Nastaw piekarnik na 200°C.
- Posmaruj kokilkę (lub ewentualnie silikonową formę) delikatnie olejem i posyp cukrem.
- Rozpuść olej kokosowy i czekoladę. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Ubij jajko i żółtko z cukrem i odrobiną soli.
- Połącz masę czekoladową z jajkiem po czym dodaj mąkę. Mieszaj delikatnie.
- Wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw na 10 minut.
Mega czekoladowe ciasto – Lava cake (bez glutenu) – Dodatkowe informacje
Przepis jest podany w wersji bezglutenowej, ale z powodzeniem można zastąpić mąkę jaglaną na pszenną, a czekoladę bezglutenową na zwykłą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mega kalarepa faszerowana
Następny przepis: Mega porzeczkowy tort urodzinowy