Mega czekoladowe ciasto- Lava cake (bez glutenu)

Mega czekoladowe ciasto- Lava cake (bez glutenu)

Cieszcie się trochę słodkością z naszym przepisem na Mega Czekoladowe Ciasto- Lava Cake. Przełomowe, dla miłośników czekolady, to ciasto nie jest tylko zwykłym ciastem czekoladowym – to prawdziwa lawa czekoladowa. Gdy rozcinasz warstwę gęstej, soczystej czekolady, niespodziewanie odkrywasz upajająco płynny środek. A to wszystko w wersji bez glutenu! Doskonałe dla każdego, kto kocha czekoladę, ale jest też na diecie bez glutenu. Cudowna lawa czekolady, która zmienia zasady gry w słodkie przekąski. Przygotujcie swoje łyżki na naszą wyjątkową lawę czekoladową. Smacznego! Ta glutonowa przyjemność naprawdę czeka na odkrycie.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 70g cukru trzcinowego
  • 56g gorzkiej czekolady bezglutenowej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mąki bezglutenowej (w moim przypadku jaglanej)
  • szczypta soli

Mega czekoladowe ciasto- lava cake (bez glutenu) – jak zrobić?

  1. Nastaw piekarnik na 200°C.
  2. Posmaruj kokilkę (lub ewentualnie silikonową formę) delikatnie olejem i posyp cukrem.
  3. Rozpuść olej kokosowy i czekoladę. Wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Ubij jajko i żółtko z cukrem i odrobiną soli.
  5. Połącz masę czekoladową z jajkiem po czym dodaj mąkę. Mieszaj delikatnie.
  6. Wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw na 10 minut.

Mega czekoladowe ciasto – Lava cake (bez glutenu) – Dodatkowe informacje

Przepis jest podany w wersji bezglutenowej, ale z powodzeniem można zastąpić mąkę jaglaną na pszenną, a czekoladę bezglutenową na zwykłą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mega kalarepa faszerowana
Następny przepis: Mega porzeczkowy tort urodzinowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode