Mediolański torcik serowy
Składniki:
- ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 duże jajka
- 150 g cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 350-400 g gęstego dżemu (u mnie z aronii, ale równie dobry będzie z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe)
- Masa serowa:
- 500 g mielonego białego sera (z wiaderka)
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
Mediolański torcik serowy – jak zrobić?
- 
1. ciasto: – Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać miękkie masło i całe jajka, zagnieść jednolite ciasto. 
 – Podzielić na 3 równe części.
 – Jedną z nich wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać.
 – Wyłożyć połowę dżemu, równo rozsmarować, zostawiając ok. 1 cm suchy brzeg ciasta.
 – Drugą część ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy równej tortownicy czyli 21 cm (można na rozwałkowanym cieście odciąć kształt koła przykładając dno tortownicy), przykryć warstwę dżemu.
 – Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut.
- 
2. masa serowa: – Do sera dodać budyń, cukier i całe jajka, krótko zmiksować. 
 – Masę serową wylać na gorące, podpieczone ciasto, wyrównać, ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 35-40 minut.
- 
3. wierzch: – Trzecią część ciasta rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach ok. 33×25 cm, rozsmarować na nim dżem, zawinąć w roladkę. 
 – Pociąć na ok. 1,5 cm kawałki (mi wyszło 28 szt.).
 – Ułożyć je jedna przy drugiej na gorącym, podpieczonym serniku.
 – Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu.
 – Po ostudzeniu lekko posypać cukrem pudrem.
Mediolański torcik serowy – dodatkowe informacje
W moim wykonaniu torcik serowy jest z domowym dżemem z aronii (robionym specjalnie do tego ciasta) ale równie dobrze będzie smakować z gęstym dżemem z czarnej porzeczki lub z powidłami (w oryginale jest z konfiturą).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Medaliony z sarniny
Następny przepis: Mega kalarepa faszerowana






