Mediolański torcik serowy

Mediolański torcik serowy

Mediolański torcik serowy to istna symfonia smaków, przynosząca na myśl słoneczne popołudnie w sercu Włoch. Jego kremowa, delikatna struktura z nutą wytrawności skrywana jest pod chrupiącą kruszonką. Taka mieszanka smaków sprawia, że jest to deser idealny do podania jako wyjątkowy akcent na końcu eleganckiej kolacji. Stworzenie Mediolańskiego torcika serowego to sztuka, która jednak jest w zasięgu każdego miłośnika włoskiej kuchni. Oto lista składników, które razem tworzą magiczną mieszankę włoskich smaków zaskakującą swą konsystencją i delikatnością. Zapraszamy do odkrycia tego niezwykłego przepisu.

Składniki:

  • ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 duże jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 350-400 g gęstego dżemu (u mnie z aronii, ale równie dobry będzie z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe)
  • Masa serowa:
  • 500 g mielonego białego sera (z wiaderka)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka

Mediolański torcik serowy – jak zrobić?

  1. 1.

    ciasto:

    – Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać miękkie masło i całe jajka, zagnieść jednolite ciasto.
    – Podzielić na 3 równe części.
    – Jedną z nich wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać.
    – Wyłożyć połowę dżemu, równo rozsmarować, zostawiając ok. 1 cm suchy brzeg ciasta.
    – Drugą część ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy równej tortownicy czyli 21 cm (można na rozwałkowanym cieście odciąć kształt koła przykładając dno tortownicy), przykryć warstwę dżemu.
    – Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut.

  2. 2.

    masa serowa:

    – Do sera dodać budyń, cukier i całe jajka, krótko zmiksować.
    – Masę serową wylać na gorące, podpieczone ciasto, wyrównać, ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 35-40 minut.

  3. 3.

    wierzch:

    – Trzecią część ciasta rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach ok. 33×25 cm, rozsmarować na nim dżem, zawinąć w roladkę.
    – Pociąć na ok. 1,5 cm kawałki (mi wyszło 28 szt.).
    – Ułożyć je jedna przy drugiej na gorącym, podpieczonym serniku.
    – Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu.
    – Po ostudzeniu lekko posypać cukrem pudrem.

Mediolański torcik serowy – dodatkowe informacje

W moim wykonaniu torcik serowy jest z domowym dżemem z aronii (robionym specjalnie do tego ciasta) ale równie dobrze będzie smakować z gęstym dżemem z czarnej porzeczki lub z powidłami (w oryginale jest z konfiturą).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Medaliony z sarniny
Następny przepis: Mega kalarepa faszerowana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode