Mazurek z masą chałwową

Mazurek z masą chałwową

Mazurek z masą chałwową to pyszny i niesamowicie atrakcyjny świąteczny deser, który niewątpliwie przywoła wszystkim w domu na myśl domowe, ciepłe i kuszące smaki tradycyjnej polskiej kuchni. Wyjątkowy chrupkość ciasta w połączeniu z delikatnym smakiem masy chałwowej tworzy perfekcyjne połączenie, które jest zarówno wyjątkowe, jak i niezapomniane. Każdy kęs sprawi, że będziecie pragnęli więcej, a przepis na ciasto jest wystarczająco prosty, aby mógł z niego skorzystać nawet początkujący kucharz. Mazurek ten zapewni dostatecznie słodką ucztę, aby uczcić każde święto, a wyrafinowany aromat chałwy sprawi, że poczujecie się jak na prawdziwym mazurskim wieczorze.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 180 g mąki pszennej typ 550
  • 100 g mąki krupczatki
  • 230 g zimnego masła
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 zimne jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • odrobina zimnego mleka
  • Masa:
  • 400 ml mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g chałwy
  • budyń śmietankowy
  • 50 g cukru pudru
  • łyżka mleka

Mazurek z masą chałwową – jak zrobić?

  1. Obie mąki należy przesiać , wymieszać z solą, cukrem pudrem, posiekanymi drobniutko lub zmielonymi migdałami i skórką pomarańczową kandyzowaną. Dodać zimne masło i posikać je nożem. Po rozdrobnieniu masła dodać zimne jajko i odrobinę zimnego mleka. Szybko zagnieść ciasto, aby masło złapało jak najmniej temperatury. W razie konieczności konsystencję ciasta poprawić dodaniem większej ilości mleka- powinno być zwarte i gładko odchodzić od ręki. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Budyń waniliowy ugotować w 400 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na gładko. Stopniowo dodawać budyń i miksować dalej. Po połączeniu masła z budyniem dodać rozdrobnioną chałwę i łyżkę mleka. Zmiksować całość na jednolitą masę.
  3. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować do żądanych rozmiarów. . Wyciąć z ciasta prostokąt. Nadwyżki użyć do wyklejenia boków. Ułożyć całość na papierze do pieczenia. Piec 20-250 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Na wystudzonym rozsmarować masę chałwową. Udekorować płatkami migdałów i całymi migdałami.

Mazurek z masą chałwową – dodatkowe informacje

Stolnica, na której wałkujemy ciasto wyjęte z lodówki oraz wałek powinny być schłodzone. Im mniej temperatury złapie ciasto przed pieczeniem, tym lepsze będzie po upieczeniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mazurek z masą krówkową
Następny przepis: Mazurek z mlekiem w proszku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode