Mazurek z masą chałwową
Mazurek z masą chałwową to pyszny i niesamowicie atrakcyjny świąteczny deser, który niewątpliwie przywoła wszystkim w domu na myśl domowe, ciepłe i kuszące smaki tradycyjnej polskiej kuchni. Wyjątkowy chrupkość ciasta w połączeniu z delikatnym smakiem masy chałwowej tworzy perfekcyjne połączenie, które jest zarówno wyjątkowe, jak i niezapomniane. Każdy kęs sprawi, że będziecie pragnęli więcej, a przepis na ciasto jest wystarczająco prosty, aby mógł z niego skorzystać nawet początkujący kucharz. Mazurek ten zapewni dostatecznie słodką ucztę, aby uczcić każde święto, a wyrafinowany aromat chałwy sprawi, że poczujecie się jak na prawdziwym mazurskim wieczorze.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 180 g mąki pszennej typ 550
- 100 g mąki krupczatki
- 230 g zimnego masła
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g zmielonych migdałów
- 1 zimne jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru pudru
- odrobina zimnego mleka
- Masa:
- 400 ml mleka
- 150 g miękkiego masła
- 200 g chałwy
- budyń śmietankowy
- 50 g cukru pudru
- łyżka mleka
Mazurek z masą chałwową – jak zrobić?
- Obie mąki należy przesiać , wymieszać z solą, cukrem pudrem, posiekanymi drobniutko lub zmielonymi migdałami i skórką pomarańczową kandyzowaną. Dodać zimne masło i posikać je nożem. Po rozdrobnieniu masła dodać zimne jajko i odrobinę zimnego mleka. Szybko zagnieść ciasto, aby masło złapało jak najmniej temperatury. W razie konieczności konsystencję ciasta poprawić dodaniem większej ilości mleka- powinno być zwarte i gładko odchodzić od ręki. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Budyń waniliowy ugotować w 400 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na gładko. Stopniowo dodawać budyń i miksować dalej. Po połączeniu masła z budyniem dodać rozdrobnioną chałwę i łyżkę mleka. Zmiksować całość na jednolitą masę.
- Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować do żądanych rozmiarów. . Wyciąć z ciasta prostokąt. Nadwyżki użyć do wyklejenia boków. Ułożyć całość na papierze do pieczenia. Piec 20-250 minut w temperaturze 180 stopni.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Na wystudzonym rozsmarować masę chałwową. Udekorować płatkami migdałów i całymi migdałami.
Mazurek z masą chałwową – dodatkowe informacje
Stolnica, na której wałkujemy ciasto wyjęte z lodówki oraz wałek powinny być schłodzone. Im mniej temperatury złapie ciasto przed pieczeniem, tym lepsze będzie po upieczeniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mazurek z masą krówkową
Następny przepis: Mazurek z mlekiem w proszku