MAZUREK PODWÓJNIE CZEKOLADOWY

MAZUREK PODWÓJNIE CZEKOLADOWY

Mazurek Podwójnie Czekoladowy to prawdziwe, słodkie rozkoszowanie się smakiem Wielkanoc. Idealny dla miłośników czekolady w każdym wieku. Jego bogactwo jest nie tylko przepyszne, ale również pięknie się prezentuje, dzięki ciemnej i białej czekoladzie, które kontrastują ze sobą na wierzchu. Ten mazurek przyciąga wzrok i kusi nieodpartym smakiem. Wybierając ten przepis, podniesiesz swoje tradycyjne święta do wyższego poziomu, a twoi goście na pewno poproszą o sekret twojego wypieku. Każdy kęs potwierdza, że jest to mazurek wielkanocny czekoladowy, wyjątkowy i niezapomniany, który przygotowuje na świętowanie z godnym uznania smakiem.

Składniki:

  • MAZUREK PODWÓJNIE CZEKOLADOWY
  • SKŁADNIKI: (duża blacha 25/35 cm) czas przygotowania 3 godziny
  • 500 g mąki
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g masła (zimne z lodówki)
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • Dodatkowo:
  • Polewa jasna:
  • 300 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • Polewa ciemna:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • Dekoracja:
  • płatki migdałowe, orzechy, żurawina

Mazurek podwójnie czekoladowy – jak zrobić?

  1. 1.
    Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia. Twarde masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać sól, cukier, żółtka, sok z cytryny, aromat pomarańczowy. Wszystko szybko zagnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut.Zimne ciasto jeszcze raz zagnieść.
    Na stolnicy ułożyć pergamin o wymiarach naszej blachy.
    Ułożyć kruche ciasto, Przykryć spożywczą folią i przez folię wałkować.
    Wystające brzegi placka obciąć i zrobić z nich wałeczek do obłożenia boków. W kilku miejscach ponakłuwać widelcem.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180’C przez ok. 30 minut.
  2. 2.
    Przygotować białą polewę tj. Do miseczki wlać śmietankę i wrzucić połamaną białą czekoladę. Rozpuścić nad gorącą parą lub w kuchence mikrofalowej, ustawiając program rozmrażania.
    Dokładnie wymieszać, dodać aromat i polać jeszcze ciepły placek. Pozostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce na ok. 30 minut.
  3. 3.
    Podobnie przygotować polewę ciemną.
    Polewę lekko przestudzić i ostrożnie wylać i rozsmarować na białej czekoladzie.
    Udekorować według gustu bakaliami.
    Pozostawić w chłodnym miejscu, żeby wszystko ładnie zastygło.
    Mazurek jest kruchy i delikatny. Polewa ładnie zastyga, jest elastyczna i ciasto ładnie się kroi.
    Smacznego!

Porady – dodatkowe informacje

Mazurek na Wielkanoc, to w naszym domu tradycja. Przeważnie jest kajmakowy lub czekoladowy. Ten jest nawet z podwójną czekoladą (biała i deserowa).

Mazurek jest bardzo delikatny i aromatyczny. Polewa ładnie zastyga, trzyma się ciasta, co umożliwia pokrojenia mazurka w ładną kostkę. Przepis mojego autorstwa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mazurek orzechowy
Następny przepis: Mazurek serowo-kajmakowy na herbatnikach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode