MAZUREK PODWÓJNIE CZEKOLADOWY
Mazurek Podwójnie Czekoladowy to prawdziwe, słodkie rozkoszowanie się smakiem Wielkanoc. Idealny dla miłośników czekolady w każdym wieku. Jego bogactwo jest nie tylko przepyszne, ale również pięknie się prezentuje, dzięki ciemnej i białej czekoladzie, które kontrastują ze sobą na wierzchu. Ten mazurek przyciąga wzrok i kusi nieodpartym smakiem. Wybierając ten przepis, podniesiesz swoje tradycyjne święta do wyższego poziomu, a twoi goście na pewno poproszą o sekret twojego wypieku. Każdy kęs potwierdza, że jest to mazurek wielkanocny czekoladowy, wyjątkowy i niezapomniany, który przygotowuje na świętowanie z godnym uznania smakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- MAZUREK PODWÓJNIE CZEKOLADOWY
- SKŁADNIKI: (duża blacha 25/35 cm) czas przygotowania 3 godziny
- 500 g mąki
- 4 żółtka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g masła (zimne z lodówki)
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- sok z 1/2 cytryny
- Dodatkowo:
- Polewa jasna:
- 300 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- kilka kropli aromatu śmietankowego
- Polewa ciemna:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- kilka kropli aromatu rumowego
- Dekoracja:
- płatki migdałowe, orzechy, żurawina
Mazurek podwójnie czekoladowy – jak zrobić?
-
1.
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia. Twarde masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać sól, cukier, żółtka, sok z cytryny, aromat pomarańczowy. Wszystko szybko zagnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut.Zimne ciasto jeszcze raz zagnieść.
Na stolnicy ułożyć pergamin o wymiarach naszej blachy.
Ułożyć kruche ciasto, Przykryć spożywczą folią i przez folię wałkować.
Wystające brzegi placka obciąć i zrobić z nich wałeczek do obłożenia boków. W kilku miejscach ponakłuwać widelcem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180’C przez ok. 30 minut. -
2.
Przygotować białą polewę tj. Do miseczki wlać śmietankę i wrzucić połamaną białą czekoladę. Rozpuścić nad gorącą parą lub w kuchence mikrofalowej, ustawiając program rozmrażania.
Dokładnie wymieszać, dodać aromat i polać jeszcze ciepły placek. Pozostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce na ok. 30 minut. -
3.
Podobnie przygotować polewę ciemną.
Polewę lekko przestudzić i ostrożnie wylać i rozsmarować na białej czekoladzie.
Udekorować według gustu bakaliami.
Pozostawić w chłodnym miejscu, żeby wszystko ładnie zastygło.
Mazurek jest kruchy i delikatny. Polewa ładnie zastyga, jest elastyczna i ciasto ładnie się kroi.
Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
Mazurek na Wielkanoc, to w naszym domu tradycja. Przeważnie jest kajmakowy lub czekoladowy. Ten jest nawet z podwójną czekoladą (biała i deserowa).
Mazurek jest bardzo delikatny i aromatyczny. Polewa ładnie zastyga, trzyma się ciasta, co umożliwia pokrojenia mazurka w ładną kostkę. Przepis mojego autorstwa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mazurek orzechowy
Następny przepis: Mazurek serowo-kajmakowy na herbatnikach