Mazurek orzechowy na waflu

Mazurek orzechowy na waflu

Spróbujcie Państwo niepowtarzalnego w smaku mazurka orzechowego na waflu. To tradycyjne, polskie ciasto, które goszczące na naszych stołach podczas świąt wielkanocnych zyskuje nowe oblicze dzięki orzechowemu nadzieniu. Filiżanka dobrej kawy czy herbaty dodadzą mu wyjątkowego uroku i smaku. Mazurek orzechowy na waflu to wegański deser, który przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom zdrowego odżywiania, ale także tradycyjnego cukiernictwa. To smaczny przepis, który przypomni każdemu o domowych smakach mamy czy babci. Mazurek orzechowy na waflu to idealny pomysł dla tych, którzy chcą spróbować czegoś innego niż klasyczny mazurek.

Składniki:

  • 1 wafel
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich + orzechy do dekoracji
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 10 dag mąki
  • Sok z 1 cytryny
  • Szczypta soli
  • Ponadto do dekoracji – rodzynki i skórka pomarańczowa

Mazurek orzechowy na waflu – jak zrobić?

  1. Masło utrzeć z 1 szklanką cukru pudru na puszystą masę. Następnie dodawać po 1 żółtku, ucierać. Gdy masa jest utarta dodawać porcjami składniki sypkie – mąkę, zmielone orzechy włoskie, ½ cukru waniliowego, wymieszać. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać.
  2. Masę wyłożyć na waferki.
  3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier puder (1/2 szklanki) z ½ cukru waniliowego, wymieszać, wyłożyć na masę na waflu, udekorować połówkami orzechów, skórką pomarańczową i rodzynkami.
  4. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (u mnie temp. 170 stopni) i piec około 30 minut.
  5. Po upieczeniu – można jeszcze dowolnie udekorować mazurek.

Mazurek orzechowy na waflu – dodatkowe informacje

1. Mazurek orzechowy na waflu można dowolnie udekorować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mazurek morelowy
Następny przepis: Mazurek orzechowy bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode