Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, szczególnie popularny podczas okresu świąt wielkanocnych. Tradycyjnie wykonywany na kruchym spodzie i obficie udekorowany, mazurek z masą orzechową to jedno z największych kulinarnych przeżyć, jakie możemy zaoferować naszym bliskim. Wyjątkowość tego ciasta leży w harmonijnym połączeniu smaku słodkiego karmelu z chrupiącą nutą orzechów. Mazurek orzechowy to także świetny pomysł na niezobowiązujący podarunek dla najbliższych. Bez względu na okazję, mazurek orzechowy jest zawsze przyjmowany z radością i smakiem. Zapraszamy do poznania tego niezwykłego przepisu.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 200g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • Masa orzechowa:
  • 300g orzechów włoskich
  • 1/2 szkl cukru
  • 120 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • Krem:
  • kajmak (puszka)
  • 200g masła

Mazurek orzechowy – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Masa orzechowa – masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i orzechy i wszystko razem usmażyć.

  2. 2.

    Ciasto – mąkę posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki (sodę i miód rozpuścić w 2 łyżeczkach letniego mleka) i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części.

  3. 3.

    Jedną część rozwałkować do wielkości blaszki. Upiec – 180 stopni ok 20 minut.

  4. 4.

    Drugą część ciasta rozwałkować do wielkości blaszki i wyłożyć na wierzch masę orzechową (może być gorąca). Upiec – 180 stopni ok 20 min.

  5. 5.

    Krem – masło spienić i porcjami dodawać kajmak nadal miksując.

  6. 6.

    Gładki placek posmarować kremem. Przyłożyć plackiem z masą orzechową. Smacznego

Mazurek orzechowy – dodatkowe informacje

Mazurek orzechowy jest najlepszy jak poleży ok 24 godz. Masa orzechowa do mazurka to kluczowy element tego tradycyjnego wypieku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mazurek orzechowy bez pieczenia
Następny przepis: MAZUREK PODWÓJNIE CZEKOLADOWY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode