Mazurek orzechowy
Składniki:
- Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 200g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody
- Masa orzechowa:
- 300g orzechów włoskich
- 1/2 szkl cukru
- 120 g masła
- 2 łyżki miodu
- Krem:
- kajmak (puszka)
- 200g masła
Mazurek orzechowy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Masa orzechowa – masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i orzechy i wszystko razem usmażyć.
-
2.
Ciasto – mąkę posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki (sodę i miód rozpuścić w 2 łyżeczkach letniego mleka) i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części.
-
3.
Jedną część rozwałkować do wielkości blaszki. Upiec – 180 stopni ok 20 minut.
-
4.
Drugą część ciasta rozwałkować do wielkości blaszki i wyłożyć na wierzch masę orzechową (może być gorąca). Upiec – 180 stopni ok 20 min.
-
5.
Krem – masło spienić i porcjami dodawać kajmak nadal miksując.
-
6.
Gładki placek posmarować kremem. Przyłożyć plackiem z masą orzechową. Smacznego
Mazurek orzechowy – dodatkowe informacje
Mazurek orzechowy jest najlepszy jak poleży ok 24 godz. Masa orzechowa do mazurka to kluczowy element tego tradycyjnego wypieku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mazurek orzechowy bez pieczenia
Następny przepis: MAZUREK PODWÓJNIE CZEKOLADOWY