Mazurek makowo-jabłkowy
Podążając za tradycją i duchem Świąt Wielkanocnych, dzielimy się z Państwem przepisem inspirowanym regionalnymi smakami polskiej kuchni. Mazurek makowo-jabłkowy o którym mowa, łączy w sobie słodkość białego maku z delikatnymi, lekko kwasowymi jabłkami. Naturalnie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do tego harmonijnego połączenia ulubione dodatki, takie jak łatwo dostępne orzechy, rodzynki czy suszoną żurawinę. Dzięki temu, tradycyjny mazurek makowy zyska nową, indywidualną nutę smaku. Bez wątpienia, ten smakołyk zachwyci każdego miłośnika słodkości, nie tylko podczas świątecznej uczty.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 13 dekagramów margaryny
- 30 dekagramów cukru
- 40 dekagramów jabłek (utarte na tarce)
- 20 dekagramów maku sparzonego i zmielonego
- 6 jajek
- 1/2 proszku do pieczenia
- 6 łyżek grysiku
- bakalie, olejek migdałowy
- BISZKOPT:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku
- 3 łyżki mąki pszennej
Mazurek makowy z jabłkami – jak zrobić?
- Mak sparzyć i zmielić.
- Margarynę utrzeć z cukrem.
- Dodać na przemian grysik, mak i jabłka, bakalie i proszek.
- Na koniec dodać ubitą pianę z białek i lekko wymieszać.
- Wylać masę do wysmarowanej i wyłożonej papierem blaszki (standardowej) i piec około 40 minut.
- W tym czasie ubić 3 białka, dodać cukier i dalej ubijać.
- Następnie dodać żółtka, mąkę i proszek do piany z białek i wylać na podpieczone ciasto.
- Piec jeszcze około pół godziny w temperaturze 160°C.
- Gdy ciasto przestygnie, przewrócić je do góry nogami, aby biszkopt był na spodzie.
- Polać ciasto polewą i udekorować migdałami, kokosem lub orzechami.
Mazurek makowo-jabłkowy – dodatkowe informacje
Można dodać mak z puszki, wtedy ciasto będzie bardziej mokre.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: MAZUREK KRÓLEWSKI ZWANY TEŻ NIEBEM
Następny przepis: Mazurek morelowy