Masło kokosowe
Masło kokosowe to smaczny i zdrowy dodatek do wielu potraw, który jest nie tylko łatwy do przygotowania, ale także pełen korzyści dla zdrowia. Ten przepis na masło kokosowe umożliwi ci tworzenie własnej domowej wersji tego suplementu, z wykorzystaniem tylko kilku podstawowych składników. Możesz używać go jako zdrowszej alternatywy dla tradycyjnego masła czy smalcu, dodawać to stołowej łyżeczki do kawy lub smoothie lub używać jako bazy do sałatek. Jego wyjątkowy, egzotyczny smak i kremowa konsystencja na pewno dodadzą aromatu i tzw. „zachwytu” dla twoich codziennych posiłków. To jeden z tych przepisów, które warto mieć pod ręką!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 gram kawałków kokosowych
Masło kokosowe – jak zrobić?
- Wiórki prażę na suchej patelni do zrumienienia. Studzę, przekładam do miksera i miksuję aż masa stanie się płynna. Od czasu do czasu robię przerwy, by mikser odpoczął. Płynną masę przelewam i odstawiam do zastygnięcia. Ot i cała filozofia 🙂
Masło kokosowe – dodatkowe informacje
Po zastygnięciu, masło kokosowe jest bardzo twarde. Aby móc go użyć, należy wstawić pojemnik z masłem do naczynia z ciepłą wodą. Dzięki temu nie będzie problemu z jego użyciem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Masło czosnkowe na chleb na grilla
Następny przepis: Masło truflowo-szafranowe