Maślaki pasteryzowane duszone w maśle

Maślaki pasteryzowane duszone w maśle

Dla wielbicieli grzybowych przetworów, mamy tutaj doskonały przepis na maślaki pasteryzowane duszone w maśle. To doskonała propozycja na wykorzystanie tych podbiałowych grzybów w sposób, który pozwoli cieszyć się ich smakiem nade wszystko zimą. Z łatwością można więc przygotować zapas maślaków na te chłodniejsze dni. Starannie wyselekcjonowane, duszone w maśle maślaki, to nie tylko doskonały dodatek do różnego rodzaju potraw, ale również samodzielna przekąska. Przepis ten jest niezwykle prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością będzie smaczny i zaskakujący.

Składniki:

  • 2 kilogramy maślaków
  • 10 dekagramów cebuli
  • 10 dekagramów masła
  • sól do smaku
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego
  • odrobina pieprzu

Maślaki pasteryzowane duszone w maśle – jak zrobić?

  1. Maślaki starannie oczyścić, umyć szybko, aby nie nasiąkły wodą, pokrajać w paski.
  2. Cebulę pokrajać w drobną kostkę, 1/4 część masła stopić, włożyć grzyby razem z cebulką, osolić do smaku.
  3. Dusić prawie do całkowitego odparowania soku.
  4. Wtedy dodać pozostałe masło, wsypać odrobinę pieprzu do smaku i dodać kwasek cytrynowy rozpuszczony w łyżce wody.
  5. Wszystko jeszcze zagotować.
  6. Włożyć gorące maślaki do słoików, zamknąć i pasteryzować. Słoiki o pojemności 0,5l gotować około godziny, większe – o 20 minut dłużej.

Maślaki pasteryzowane duszone w maśle – dodatkowe informacje

Można użyć inne grzyby np. borowiki lub koźlarzy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Maślak sitarz w towarzystwie
Następny przepis: Maślane ciasteczka strzelane ( z maszynki)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode