Maślaki pasteryzowane duszone w maśle
Dla wielbicieli grzybowych przetworów, mamy tutaj doskonały przepis na maślaki pasteryzowane duszone w maśle. To doskonała propozycja na wykorzystanie tych podbiałowych grzybów w sposób, który pozwoli cieszyć się ich smakiem nade wszystko zimą. Z łatwością można więc przygotować zapas maślaków na te chłodniejsze dni. Starannie wyselekcjonowane, duszone w maśle maślaki, to nie tylko doskonały dodatek do różnego rodzaju potraw, ale również samodzielna przekąska. Przepis ten jest niezwykle prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością będzie smaczny i zaskakujący.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kilogramy maślaków
- 10 dekagramów cebuli
- 10 dekagramów masła
- sól do smaku
- pół łyżeczki kwasku cytrynowego
- odrobina pieprzu
Maślaki pasteryzowane duszone w maśle – jak zrobić?
- Maślaki starannie oczyścić, umyć szybko, aby nie nasiąkły wodą, pokrajać w paski.
- Cebulę pokrajać w drobną kostkę, 1/4 część masła stopić, włożyć grzyby razem z cebulką, osolić do smaku.
- Dusić prawie do całkowitego odparowania soku.
- Wtedy dodać pozostałe masło, wsypać odrobinę pieprzu do smaku i dodać kwasek cytrynowy rozpuszczony w łyżce wody.
- Wszystko jeszcze zagotować.
- Włożyć gorące maślaki do słoików, zamknąć i pasteryzować. Słoiki o pojemności 0,5l gotować około godziny, większe – o 20 minut dłużej.
Maślaki pasteryzowane duszone w maśle – dodatkowe informacje
Można użyć inne grzyby np. borowiki lub koźlarzy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Maślak sitarz w towarzystwie
Następny przepis: Maślane ciasteczka strzelane ( z maszynki)