Maślaki marynowane
Rozpocznijmy podróż po kulinarnym świecie niepowtarzalnych smaków grzybów. Przedstawiamy przepis na maślaki marynowane ze skórką. Ten tradycyjny przepis to prawdziwa uczta dla miłośników grzybów, a doświadczenie jego unikalnej konsystencji i smaku jest nieporównywalne do żadnego innego. Niezapomniane połączenie słodyczy marynaty i intensywności smaku świeżych maślaków, podkreślone dodatkowo charakterystyczną skórką, to prawdziwe mistrzostwo w kuchni. Idealne na przekąskę, do obiadu lub jako dodatek do kanapek. Przekonaj się, jak prosty przepis może przemienić grzybobranie w prawdziwe doznania kulinarne. Spróbuj maślaków marynowanych ze skórką!
admin
Składniki:
- Maślaki – dowolna ilość
- Zalewa:
- 1 cebula
- 1 l wody
- 1 szklanka octu
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- liście laurowe
- kilka ziaren gorczycy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu prawdziwego
Maślaki marynowane – jak zrobić?
- Grzyby oczyścić zdjąć skórkę. Gotować około 20 min, odcedzić i przepłukać zimną wodą i powkładać do słoików. Do każdego słoika dodać krążek cebuli po jednym listku liścia laurowego. Pozostałe składniki zagotować i przelać do słoików. Dobrze zakręcić i pasteryzować około 10 min.
Maślaki marynowane – dodatkowe informacje
Maślaki marynowane ze skórką można podawać jako samodzielną przekąskę, do sałatek, pieczywa, mięs, makaronu, kaszy.