Marynowany kalafior
Wypróbuj przepis na przepyszny marynowany kalafior; idealny dodatek do kanapek, sałatek czy jako samodzielna przekąska. Ten zdrowy i smaczny przysmak to niezwykła fuzja kalafiora z innymi warzywami, które razem tworzą wyjątkowy smak i aromat. Marynowany kalafior jest nie tylko prostym i szybkim daniem, ale jest także pełen witamin i składników odżywczych potrzebnych dla zdrowego stylu życia. To jest również świetna alternatywa dla tradycyjnych konserwowych produktów. Przepis na kalafior marynowany to prosty i skuteczny sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Spróbuj, a przekonasz się, jak smaczne może być zdrowe jedzenie!
admin
Składniki:
- 3 duże kalafiory
- Zalewa:
- 9 szklanek wody
- 1,5 szklanki octu
- 9 łyżeczek cukru
- 3 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku na każdy słoik
- pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
Marynowany kalafior – jak zrobić?
- Wyparzamy dokładnie słoiki, w których mamy zamiar zamknąć kalafiora.
- Do każdego słoika wkładamy obrany ząbek czosnku.
- Myjemy kalafiora i dzielimy go na niewielkie różyczki.
- Wrzucamy kalafior na minutę do wrzącej wody.
- Odcedzamy i sparzony kalafior przekładamy do słoików.
- Przygotowujemy zalewę – wodę oraz wszystkie przyprawy zagotowujemy.
- Następnie dodajemy ocet i gotujemy jeszcze przez chwilę.
- Gorącą zalewą zalewamy słoiki z kalafiorem.
- Szczelnie zamykamy słoiki i pasteryzujemy przez 15 minut.
Słowa kluczowe: kalafior marynowany z warzywami, kalafior konserwowy, kalafior marynowany
Marynowany kalafior – dodatkowe informacje
Jeśli lekko zakwasimy kwaskiem cytrynowym wodę, w której sparzamy kalafiora, wówczas zachowa on swój jasny kolor i nie zżółknie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Marynowany kalafior
Następny przepis: Marynowany łosoś z chili i pomarańczą