Marynowany kalafior

Marynowany kalafior

Wypróbuj przepis na przepyszny marynowany kalafior; idealny dodatek do kanapek, sałatek czy jako samodzielna przekąska. Ten zdrowy i smaczny przysmak to niezwykła fuzja kalafiora z innymi warzywami, które razem tworzą wyjątkowy smak i aromat. Marynowany kalafior jest nie tylko prostym i szybkim daniem, ale jest także pełen witamin i składników odżywczych potrzebnych dla zdrowego stylu życia. To jest również świetna alternatywa dla tradycyjnych konserwowych produktów. Przepis na kalafior marynowany to prosty i skuteczny sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Spróbuj, a przekonasz się, jak smaczne może być zdrowe jedzenie!

Składniki:

  • 3 duże kalafiory
  • Zalewa:
  • 9 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 9 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku na każdy słoik
  • pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy

Marynowany kalafior – jak zrobić?

  1. Wyparzamy dokładnie słoiki, w których mamy zamiar zamknąć kalafiora.
  2. Do każdego słoika wkładamy obrany ząbek czosnku.
  3. Myjemy kalafiora i dzielimy go na niewielkie różyczki.
  4. Wrzucamy kalafior na minutę do wrzącej wody.
  5. Odcedzamy i sparzony kalafior przekładamy do słoików.
  6. Przygotowujemy zalewę – wodę oraz wszystkie przyprawy zagotowujemy.
  7. Następnie dodajemy ocet i gotujemy jeszcze przez chwilę.
  8. Gorącą zalewą zalewamy słoiki z kalafiorem.
  9. Szczelnie zamykamy słoiki i pasteryzujemy przez 15 minut.

Słowa kluczowe: kalafior marynowany z warzywami, kalafior konserwowy, kalafior marynowany

Marynowany kalafior – dodatkowe informacje

Jeśli lekko zakwasimy kwaskiem cytrynowym wodę, w której sparzamy kalafiora, wówczas zachowa on swój jasny kolor i nie zżółknie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Marynowany kalafior
Następny przepis: Marynowany łosoś z chili i pomarańczą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode