Marynowany kalafior

Marynowany kalafior

Kalafior to warzywo, które często gości na naszych stołach. Możemy go podawać na wiele sposobów, a jednym z nich jest marynowany kalafior. Przepis, który prezentujemy poniżej, pochodzi od słynnej siostry Anastazji, znanej z mądrości i doświadczenia w gotowaniu. Jej pomysł na marynowany kalafior to prawdziwe cudo. Wykorzystuje ona naturalne właściwości kalafiora, zaskakuje smakiem, pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i otwiera zupełnie nowe horyzonty kulinarne. Idealny jako dodatek do głównych dań, przekąskę albo nawet samodzielne danie. Jej tajemny przepis na marynowany kalafior to coś, co z pewnością zasługuje na uwagę.

Składniki:

  • 1 kalafior (duży)
  • 2 cebule (średnie)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 litry wody na zalewę
  • 2 szklanki octu 10%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki soli kuchennej

Marynowany kalafior – jak zrobić?

  1. Kalafiora podzielić na różyczki, zalać zimną wodą, przestawić na gaz i poczekać aż się zagotuje. Po chwili gotowania zdjąć z gazu i przecedzić na sicie. Do każdego słoika (ja wzięłam 0,5 l) wrzucić 2 ziarenka ziela, mały liść laurowy i kilka plasterków cebuli. Nakładam do słoików kalafior.
  2. Z podanych składników sporządzić zalewę. Zagotować. Wyłączyć gaz i jeszcze gorącą zalewą zalać kalafior w słoikach.
  3. Pasteryzować ok. 15 min i odwrócić do góry dnem.

Marynowany kalafior – dodatkowe informacje

To jest podstawowy przepis. Zaczęłam troszkę eksperymentować i do słoiczków dodaje całe mini marcheweczki, kilka ziarenek pieprzu, a nawet kawałek ostrej papryczki. Tak jak korniszony, marynowany kalafior potrzebuje czasu, aby być najlepszy do skosztowania (minimum 3-4 dni).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Marynowany burak Chioggia
Następny przepis: Marynowany kalafior

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode