Marynowany burak Chioggia
Marynowany burak Chioggia to prawdziwa uczta dla wielbicieli zdrowej kuchni. Autorstwa Włochów, ten unikalny przepis wykorzystuje buraka chioggia, znanego również jako burak paskowany. Ten burak jest wyjątkowy, ze względu na swoje piękne, koncentryczne kolory – od różowego do białego. Kiedy przekroimy go, wzór wewnątrz jest naprawdę zachwycający, przypominający celtyckie wzory. Oprócz urokliwego wyglądu, burak Chioggia ma łagodny smak, który jest mniej ziemny niż jego czerwony kuzyn. Marynowanie wzmacnia jego naturalny smak i dodaje nieco oszałamiającej kwaskowości, czyniąc go doskonałym dodatkiem do wielu dań.
admin
Składniki:
- buraki chioggia – dowolna ilość
- zalewa – proporcje na litr zalewy:
- szklanka octu z białego wina – użyłam octu z wina muscat
- 3 szklanki wody
- łyżka soli
- 2-3 łyżki miodu
- ząbek czosnku
- plasterek cebuli
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- goździk
- kilka ziaren kolorowego pieprzu
- kilka ziaren kolendry
- pół łyżeczki ziaren kopru włoskiego
Marynowany burak chioggia – jak zrobić?
- Buraki obieramy, kroimy na plasterki, układamy w słoikach.
- Składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą zalewę wlewamy do słoików. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Buraki gotowe są do jedzenia jeszcze tego samego dnia, ale najlepiej smakują po 2-3 dniach od przygotowania.
Marynowany burak Chioggia – dodatkowe informacje
Taki sposób marynowania jest bardzo szybki i można w ten sposób marynować prawie wszystkie warzywa, które zalegają nam w lodówce.