Marynowane prawdziwki – recepta mojej babci
Marynowane prawdziwki to tradycyjny przepis rodzinny, który nieodłącznie kojarzy mi się z jesienią, lasem pełnym aromatycznego igliwia i grzybów. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych grzybów w kuchni. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do mięs czy kanapek, ale też jako samodzielna przekąska. Sekret dobrych, marynowanych prawdziwków leży w odpowiednich proporcjach składników i cierpliwości. Przygotowanie ich w domu nie jest trudne, choć wymaga nieco czasu. Główną rolę odgrywają tutaj oczywiście prawdziwki, które powinny być świeże i dobrze umyte. Co jeszcze potrzebujesz, aby przygotować te wyjątkowe, domowe przysmaki? Oto przepis mojej babci na marynowane prawdziwki.
admin
Składniki:
- ok. 0,5 kg małych prawdziwków
- sól
- Marynata:
- 1 szalotka
- 4 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- 6 ziarnek pieprzu kolorowego
- 2 szklanki wody
- 5 łyżek miodu
- pół szklanki octu
- pół łyżki soli
- 1 łyżeczka gorczycy
Marynowane prawdziwki – przepis mojej babci – jak zrobić?
-
1.
Pierwszym krokiem jest oczyszczenie prawdziwków i wyczyszczenie ich szczoteczką. Następnie wrzucamy je do osolonej wody i gotujemy przez około 10-15 minut. -
2.
W osobnym garnku przygotowujemy marynatę. Każdy może dostosować jej składniki do swojego gustu. Do wody dodajemy pokrojoną w plasterki szalotkę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, sól, miód i ocet. Całość podgrzewamy, aż się zagotuje.
Marynowane prawdziwki – dodatkowe informacje
Według tego przepisu można marynować również inne gatunki grzybów. Do słoików można dodać również czosnek, kapary czy chili – wszystko wedle uznania.