Marynowane prawdziwki - recepta mojej babci

Marynowane prawdziwki – recepta mojej babci

Marynowane prawdziwki to tradycyjny przepis rodzinny, który nieodłącznie kojarzy mi się z jesienią, lasem pełnym aromatycznego igliwia i grzybów. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych grzybów w kuchni. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do mięs czy kanapek, ale też jako samodzielna przekąska. Sekret dobrych, marynowanych prawdziwków leży w odpowiednich proporcjach składników i cierpliwości. Przygotowanie ich w domu nie jest trudne, choć wymaga nieco czasu. Główną rolę odgrywają tutaj oczywiście prawdziwki, które powinny być świeże i dobrze umyte. Co jeszcze potrzebujesz, aby przygotować te wyjątkowe, domowe przysmaki? Oto przepis mojej babci na marynowane prawdziwki.

Składniki:

  • ok. 0,5 kg małych prawdziwków
  • sól
  • Marynata:
  • 1 szalotka
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 6 ziarnek pieprzu kolorowego
  • 2 szklanki wody
  • 5 łyżek miodu
  • pół szklanki octu
  • pół łyżki soli
  • 1 łyżeczka gorczycy

Marynowane prawdziwki – przepis mojej babci – jak zrobić?

  1. 1.
    Pierwszym krokiem jest oczyszczenie prawdziwków i wyczyszczenie ich szczoteczką. Następnie wrzucamy je do osolonej wody i gotujemy przez około 10-15 minut.
  2. 2.
    W osobnym garnku przygotowujemy marynatę. Każdy może dostosować jej składniki do swojego gustu. Do wody dodajemy pokrojoną w plasterki szalotkę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, sól, miód i ocet. Całość podgrzewamy, aż się zagotuje.

Marynowane prawdziwki – dodatkowe informacje

Według tego przepisu można marynować również inne gatunki grzybów. Do słoików można dodać również czosnek, kapary czy chili – wszystko wedle uznania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Marynowane pomidory
Następny przepis: Marynowane polędwiczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode