Marynowane pomidory
Marynowane pomidory to aksamitne smakowe bomby, które dodadzą podmuch świeżości każdej potrawie. Ten przepis na pomidory marynowane kierowany jest do miłośników wyrazistych smaków, gotujących według modnej zasady zero waste i szukających alternatyw dla sklepowych konserw. Pomidory poochodzą prosto z Ukrainy, gdzie receptura na ich przygotowanie przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. W marynacie, składającej się zazwyczaj z octu oraz bogatej kolekcji przypraw, pomidory zyskują swoją charakterystyczną, intensywną nutę. Wypróbuj i odkryj niezwykły smak marynowanych pomidorów. Pomidory konserwowe sprawdzą się idealnie podczas zimowych miesięcy, kiedy tęsknimy za smakiem lata.
admin
Składniki:
- Pomidory w dowolnej ilości
- Liście laurowe
- Pieprz ziarnisty
- Gorczyca
- Czosnek
- Natka pietruszki
- Koper
Zalewa:
- 1,5 l wody
- 3 dkg soli
- 3 dkg cukru
- 30 ml octu
Marynowane pomidory – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Na dno słoika wrzucamy 2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu, łyżeczkę gorczycy, ząbek czosnku, natkę pietruszki i gałązkę kopru
- Pomidory układamy niezbyt szczelnie, ale i nie za luźno
- Z podanych składników robimy zalewę, gorącą zalewamy pomidory, zakręcamy. Pasteryzujemy 5 min
Marynowane pomidory – dodatkowe informacje
Najlepiej użyć litrowych słoików, większe trzeba pasteryzować o 5 min dłużej. Podanej zalewy wystarcza na 3 litrowe słoiki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Marynowane podgrzybki
Następny przepis: Marynowane prawdziwki - recepta mojej babci