Marynowane podgrzybki
Podgrzybki marynowane to prawdziwy rarytas dla wszystkich miłośników grzybowych przekąsek. Te aromatyczne, pachnące lasem grzyby, zanurzone w pikantnym sosie stanowią doskonałą bazę dla wielu kulinarnych kompozycji. Przepis na marynowane podgrzybki to tradycyjny sposób przygotowywania tej popularnej zakąski, wpisany nieodłącznie w kulturę polskiej kuchni. To dań, które doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i podczas codziennych posiłków. Wykorzystując ten przepis, z łatwością stworzysz we własnej kuchni małe dzieła sztuki kulinariajnej, które zachwycą każdego smakosza. Przygotuj się na nietuzinkowe doznania kulinarne!
admin
Składniki:
- Dowolną ilość małych podgrzybków
- Składniki zalewy: można ilość zwiększać,uzależnione od ilości grzybów.
- 1 l. wody
- 3/4 szk. octu spirytusowego 10%
- 1i1/2 łyżki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 małe cebulki
- 4 liście laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
Marynowane podgrzybki – jak zrobić?
-
1.
Grzyby oczyścić, umyć, odciąć korzonki i krótko odgotować w osolonej wodzie. Przelać przez sito, przepłukać przegotowaną wodą do czasu aż będzie spływała czysta woda. Włożyć do większego słoika lub szklanego naczynia zalać przegotowaną wodą z octem w proporcji 3/4 wody i 1/4 octu. Pozostawić w zalewie 24 godz. Zalewę zlać, grzyby przepłukać zimną przegotowaną wodą. -
2.
Wszystkie składniki zalewy zagotować, dodać oczyszczoną i przekrojoną na połowę cebulkę. -
3.
Wsypać do zalewy podgrzybki i gotować na wolnym ogniu 5 min. -
4.
Gorącymi grzybkami razem z zalewą napełnić suche słoiki typu twist, zakręcić, odwrócić i ułożyć na ściereczce, przykryć np. małym kocykiem i pozostawić do przestudzenia. -
5.
Tak przygotowane podgrzybki można przechowywać bez dodatkowego pasteryzowania słoików.
Marynowane podgrzybki – dodatkowe informacje
Nie dawać grzybów dużych i z korzeniami. Wyjątkiem są borowiki, jeśli są twarde to można średnie pokroić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Marynowane plasterki z ogórków w zalewie octowej.
Następny przepis: Marynowane pomidory