Marynowane plasterki z ogórków w zalewie octowej.
Czy kiedykolwiek odczuwasz nieodpartą potrzebę do zaspokojenia swojego kapryśnego podniebienia czymś wyjątkowo kwaśnym i chrupiącym? Jeżeli tak, to nasz przepis na marynowane plasterki z ogórków w zalewie octowej jest właśnie dla Ciebie. Ogórki, znane ze swoich zdrowotnych korzyści, są podstawową częścią wielu diet. Te płaty ogórkowe, namoczone w zalewie octowej, to idealny kiszony przysmak, który doskonale komponuje się z różnymi posiłkami. Niezależnie od tego, czy planujesz grilla, czy po prostu potrzebujesz dodatku do swojego codziennego kanapki – te marynowane plasterki z ogórków zawsze zrobią różnicę!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 kg ogórków gruntowych
- 5 łyżek soli
- gorczyca
- ziele angielskie
- liść laurowy
- koper
Zalewa na 1,5 litra:
- 300 ml octu 10%
- 1,2 litra wody przegotowanej
- 3 łyżki soli
- 4,5 łyżki cukru
Marynowane plasterki z ogórków w zalewie octowej – jak zrobić?
- Wszystkie składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy.
- Wymyte ogórki obieramy ze skórki i szatkujemy na plastry o grubości około 5 mm.
- Zasypujemy czterema łyżkami soli, dobrze mieszamy żeby sól się rozprowadziła i przykrywamy ściereczką miskę z plastrami wymieszanymi w soli.
- Odstawiamy na 24 godziny.
- Po 24 godzinach wysypujemy plastry ogórków na durszlak do ocieknięcia.
- Do wymytych i przygotowanych słoików wkładamy do każdego baldach kopru, listek laurowy i 6 ziaren ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy białej.
- Wkładamy do każdego słoika ocieknięte plastry ogórków.
- Na wierzch do każdego słoika dajemy po trochu kopru (baldachy lub łodygi).
- Tak przygotowane słoiki zalewamy zalewą, zakręcamy dekielki i wkładamy do garnka w którym na dno dajemy szmatkę, na którą ustawimy słoiki do pasteryzowania.
- Zalewamy gorącą wodą z kranu i pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania się wody.
- Po pasteryzacji wystawiamy słoiki do góry dnem by ostygły, zimne wynosimy do piwnicy.
- Możemy konsumować minimum po tygodniu, dlatego żeby przegryzły się smaki.
xxxx – dodatkowe informacje
Do solenia ogórków używamy soli do przetworów, niejodowanej.