Marynowane opieńki

Marynowane opieńki

Zapraszamy do już sprawdzonego przepisu na marynowane opieńki. Ten specjał kuchni domowej jest jednym z najsmaczniejszych sposobów na przyrządzenie tych wyjątkowych grzybów. Opieńki w occie to doskonała przekąska, dodatek do kanapek czy danie samodzielne, które zdobi stół podczas rodzinnych spotkań. Są także doskonałym pomysłem na prezent. Marynowane w dobrze przygotowanej zalewie, z dodatkiem przypraw, nabierają niepowtarzalnego smaku. Warto znać ten przepis, by móc cieszyć się smakiem prawdziwych, domowych, marynowanych grzybów. Poniżej podajemy sprawdzony sposób na przygotowanie smacznej marynaty do opieniek. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.

Składniki:

  • Na 5/6 słoiczków takich ok 500 ml:
  • ok. 2 kg opieniek
  • Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • ziele angielskie -po 2 na słoiczek
  • 1 łyżeczka soli do gotowania opieniek

Marynowane opieńki – jak zrobić?

  1. Grzyby dokładnie umyć, gotować przez ok. 15 minut w osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Do słoiczków włożyć ziele angielskie oraz ugotowane grzyby.
  2. Składniki na zalewę połączyć, gotować ok. 10 minut, zalać przygotowane słoiczki, zakręcić mocno, a następnie pasteryzować przez 30 minut. (Włożyć słoiczki do dużego garnka, wlać wodę do połowy wysokości słoików, gotować 30 minut.)
  3. Odstawić do wystygnięcia, do góry dnem. Słoiczek nadaje się do otwarcia po ok. tygodniu.

Marynowane opieńki – dodatkowe informacje

Do słoiczków możemy dodać także po listku laurowym oraz parę piórek cebuli.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Marynowane i panierowane filety z piersi kurczaka
Następny przepis: Marynowane plasterki z ogórków w zalewie octowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode