Marynowane grzybki leśne
Przyjemność ze spaceru po lesie możemy przenieść prosto na nasz stół, dzięki przepisowi na marynowane grzyby leśne. Wykorzystując dar natury, możemy przygotować aromatyczną przekąskę, która stanowić będzie pyszny dodatek do drugiego dania, ale też doskonałą przystawkę podczas różnych spotkań. Zalewa przygotowana według tego przepisu pozwoli nam zachować charakterystyczny smak grzybów leśnych, nadając mu pikantnego uzupełnienia. To doskonały sposób na to, by zapas grzybów zebranych podczas jesiennych spacerów przetrwał cały rok i cieszył nas swoim smakiem niezależnie od pory roku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 g grzybów leśnych: prawdziwki, maślaki, podgrzybki, kozaki itp.
- Zalewa:
- 2 szklanki wody
- 1/4 szklanki octu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- 10 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 10 ziaren gorczycy
- 1 cebula
Marynowane grzybki leśne – jak zrobić?
-
1.
Składniki zalewy (oprócz cebuli) zagotowujemy. W osobnym garnku zagotowujemy wodę. Grzyby dokładnie czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki, szybko płukamy pod bieżącą wodą, od razu wrzucamy na wrzątek i gotujemy minutę. Po tym czasie odcedzamy i wkładamy do umytych słoików. Zalewamy zalewą i do każdego słoika wkładamy plasterek cebuli. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10-20 minut w zależności od wielkości słoików. Smacznego 🙂
Marynowane grzybki leśne – dodatkowe informacje
Grzyby możemy przygotować dzień wcześniej. Ostudzone przechowujemy w lodówce. Następnego dnia przygotowujemy zalewę i pasteryzujemy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Marynowane buraczki z czosnkiem
Następny przepis: Marynowane i panierowane filety z piersi kurczaka