Marynowane buraczki z papryką na cały rok

Marynowane buraczki z papryką na cały rok

Zachwyć bliskich aromatycznym dodatkiem do zimowych obiadów – marynowanymi buraczkami z papryką. Ten wyjątkowy przepis łączy w sobie słodką nutę buraków z lekko pikantnym smakiem papryki, co daje wyrazisty smak, który ożywi każde danie. Idealne do mięs i pieczywa, a ich przygotowanie nie wymaga wiele umiejętności kulinarnych. Wyróżniają się wyjątkową trwałością – możesz cieszyć się nimi przez cały rok. Kolorowa, apetyczna i smaczna kompozycja buraków marynowanych z papryką zachwyci wszystkich, od najmłodszych do najstarszych domowników. Zaskocz rodzinę i przekonaj się, że domowe przetwory smakują najzdrowszym i najsłodsze!

Składniki:

  • 3 kilogramy czerwonych buraczków
  • 80 dekagramów papryki
  • 3 większe cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • Zalewa:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 3 większe liście laurowe

Marynowane buraczki z papryką na cały rok – jak zrobić?

  1. Buraczki gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy. Obieramy ze skórki. Trzemy na grubej tarce.
  2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę.
  3. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę.
  4. Wszystkie składniki zalewy, wraz z przyprawami, zagotowujemy. Wrzucamy cebulę i paprykę. Gotujemy razem ok. 5 min.
  5. Po tym czasie wrzucamy doń buraczki i gotujemy następnych, ale 10 min. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy razem wszystkie składniki.
  6. Słoiczki myjemy, wyparzamy.
  7. Do gorących słoików nakładamy gorącą sałatkę. Szybko zakręcamy i słoiczki odwracamy go góry dnem. Nie gotujemy słoików.
  8. Kiedy wystygną, najlepiej czynić to na drugi dzień, odwracamy słoiczki, sprawdzamy, czy się nie leją. Wynosimy do piwnicy.
  9. Smacznego życzę 🙂

Słowa kluczowe: buraki marynowane z papryką, buraczki marynowane z papryka

Porady – dodatkowe informacje

Aby nie płakać podczas obierania cebuli, otwieramy okno, a cebulę moczymy przez chwilkę w zimnej wodzie.

Papryki mogą być tylko czerwone lub kolorowe- według uznania.

Kiedyś wszystkie składniki mieliłam w maszynce do mięsa. Teraz wolę je krojone.

Tę sałatkę możemy robić przez cały rok, gdyż składniki są dostępne przez cały czas.

Nie trzeba pasteryzować słoików, gdyż gorąca zawartość je dobrze zassie i nie będą się psuły.

Słoiczki zawsze dokładnie opisujemy.

Z tej porcji składników wychodzi ok. 12 słoiczków średniej wielkości.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: marynowana w przyprawie do ryb flądra z patelni
Następny przepis: Marynowane buraczki z czosnkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode