Marynowana papryka

Marynowana papryka

Zauroczy cię ten przepis na marynowaną paprykę – atrakcyjną, aromatyczną i niezwykle smakowitą przekąskę, która stanowi doskonałe uzupełnienie dla różnych dań. Przygotowanie domowej papryki konserwowej z olejem, pozwoli ci na pełne kontrolowanie smaku i składników, co jest nieocenione dla miłośników zdrowego jedzenia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, mięs czy sałatek. Pachnąca czosnkiem i ziołami, przepyszna i soczysta marynowana papryka zaskoczy cię swoją prostotą i bogactwem smaku. Już teraz zanurz się w kulinarną przygodę i sprawdź, jak przygotować tę wyjątkową przystawkę. Ciesz się smakiem lata przez cały rok!

Składniki:

  • ok. 4kg kolorowej papryki
  • ok. 1 kg cebuli
  • zalewa:
  • 4 szkl wody
  • 1 szkl octu 10 %
  • 1 szkl cukru
  • olej, po łyżce stołowej na słoik
  • Przyprawy:
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czosnek w ząbkach
  • pieprz ziarnisty

Marynowana papryka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Pokrojoną w paseczki cebulę posolić i odstawić na 4 h. Pod koniec tego czasu oczyścić i pokroić w odpowiadający nam kształt papryki.

  2. 2.

    Zagotować zalewę. Wrzucić do niej kilka ziaren ziela, pieprz, kilka liści oraz 2 lub 3 ząbki czosnku.

  3. 3.

    Do gotującej się zalewy dodawać odciśnięte lekko pasterki cebuli, potem paprykę. Podgrzać ją kilka minut, następnie pakować do suchych, wyparzonych słoików, wraz z zalewą. Do każdego z nich dorzucić po 3 ziarna pieprzu, ziela, 2 liście lub 1 jeśli jest duży i ząbek czosnku na koniec łyżkę oleju i zakręcać.

  4. 4.

    Warzywa wkładamy do słoików zostawiając 2-3 cm miejsca na swobodną pasteryzację. Pasteryzować 25 minut od zagotowania, w garnku z wodą do 3/4 wysokości słoików lub w piekarniku w 110-120 stopniach – 35 minut.

Słowa kluczowe: papryka konserwowa, przepis, z olejem

Marynowana papryka – dodatkowe informacje

Najładniej wyglądają przetwory z kolorowych papryk.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Marynowana karkówka
Następny przepis: marynowana w przyprawie do ryb flądra z patelni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode