Marynowana papryka
Składniki:
- ok. 4kg kolorowej papryki
- ok. 1 kg cebuli
- zalewa:
- 4 szkl wody
- 1 szkl octu 10 %
- 1 szkl cukru
- olej, po łyżce stołowej na słoik
- Przyprawy:
- ziele angielskie
- liść laurowy
- czosnek w ząbkach
- pieprz ziarnisty
Marynowana papryka – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Pokrojoną w paseczki cebulę posolić i odstawić na 4 h. Pod koniec tego czasu oczyścić i pokroić w odpowiadający nam kształt papryki.
-
2.
Zagotować zalewę. Wrzucić do niej kilka ziaren ziela, pieprz, kilka liści oraz 2 lub 3 ząbki czosnku.
-
3.
Do gotującej się zalewy dodawać odciśnięte lekko pasterki cebuli, potem paprykę. Podgrzać ją kilka minut, następnie pakować do suchych, wyparzonych słoików, wraz z zalewą. Do każdego z nich dorzucić po 3 ziarna pieprzu, ziela, 2 liście lub 1 jeśli jest duży i ząbek czosnku na koniec łyżkę oleju i zakręcać.
-
4.
Warzywa wkładamy do słoików zostawiając 2-3 cm miejsca na swobodną pasteryzację. Pasteryzować 25 minut od zagotowania, w garnku z wodą do 3/4 wysokości słoików lub w piekarniku w 110-120 stopniach – 35 minut.
Słowa kluczowe: papryka konserwowa, przepis, z olejem
Marynowana papryka – dodatkowe informacje
Najładniej wyglądają przetwory z kolorowych papryk.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Marynowana karkówka
Następny przepis: marynowana w przyprawie do ryb flądra z patelni