Marynowana dynia z goździkami

Marynowana dynia z goździkami

Kochasz jesienne smaki? Przepis na marynowaną dynię z goździkami z pewnością wpisze się w twoje gusta. Dynia, którą tak bardzo lubimy jesienią, tu ze względu na marynatę nabiera niepowtarzalnego charakteru. Dodatek goździków dodaje tej tradycyjnej potrawie egzotycznego smaku. Ten przepis to idealna propozycja na domowe przetwory, które z pewnością zaskoczą swoim smakiem każdego, kto ich spróbuje. Przygotowana w ten sposób dynia z goździkami to świetny pomysł na oryginalny dodatek do mięs czy serów. Pachną cytryną, są słodko-korzenne i bardzo aromatyczne.

Składniki:

  • 3 kilogramy dyni (obranej)
  • 80 dekagramów cukru
  • 0,75 litra wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 10 goździków

Marynowana dynia z goździkami – jak zrobić?

  1. Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki, miękki miąższ. Uważajmy przy tym, aby się nie skaleczyć, bo skóra twarda.
  2. Dynię kroimy na małą kostkę.
  3. Gotujemy składniki zalewy, oprócz octu. Na ok. 15 min. gotujemy na wolnym ogniu w niej dynię.
  4. Wcześniej wyparzamy 1/2 l słoiki. Nakładamy doń odcedzoną dynię.
  5. Do reszty zalewy dodajemy ocet, zagotowujemy. Zalewamy dynię w słoikach, szybko zakręcamy o odstawiamy do góry dnem. Ja nie pasteryzuję.
    Smacznego:)

Sposób przygotowania dyni marynowanej z goździkami.

Marynowana dynia z goździkami – dodatkowe informacje

Pestki możemy zasuszyć i delektować się nimi zimą lub dodawać do chleba, ciasteczek- wyłuskane oczywiście.
Dzięki gorącej zalewie, wyparzonym słoikom nie gotuję ich potem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Marynowana cebulka dymka
Następny przepis: Marynowana karkówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode