Marynowana cebulka dymka
Jeżeli chcesz kreatywnie podkręcić smak swoich domowych potraw, warto mieć w swoim zapleczu kulinarnej małej czarodziejki – marynowanej cebulki dymki. To drobne, aromatyczne doprawienie, które potrafi odmienić nawet najprostsze dania. Zastosować możesz je w sałatkach, kanapkach, zupach, czy grillowanym mięsie – możliwości jest naprawdę wiele. Składniki na marynowaną cebulkę dymkę są łatwo dostępne, a jej przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Pozwól, że ten prosty, a jednocześnie niezwykle efektowny przepis na cebulę dymkę przepisy, wprowadzi do Twojej kuchni nutkę wykwintnej pikantności!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 600 g oczyszczonej drobnej cebuli dymki
- Marynata:
- 5 suszonych jagód jałowca
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 goździki
- 1 łyżeczka całych ziaren gorczycy białej
- ½ łyżeczki całych owoców kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 2/3 szklanki octu 10%
- 4 szklanki wody
Marynowana cebulka dymka – jak zrobić?
1. Jagody jałowca, ziele angielskie, goździki, gorczycę i kolendrę uprażyć w suchym rondelku. W garnku wymieszać wszystkie składniki przeznaczone na marynatę (także uprażone przyprawy), po czym zagotować pod przykryciem.
2. Dodać cebulkę i gotować 10 min – także pod przykryciem. Garnek zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Cebulkę przełożyć wraz z marynatą do zamykanego pojemnika, a następnie włożyć do lodówki. Marynować co najmniej 1 dzień.
Marynowana cebulka dymka – dodatkowe informacje
Cebulkę przechowywaną w lodówce spożyć w ciągu 14 dni. Cebulkę wraz z marynatą można przełożyć do słoików i krótko pasteryzować (1 – 2 min). W tym wypadku przetwory nadają się do przechowywania w piwnicy przez okres kilku miesięcy. Marynowana dymka świetnie nadaje się jako dodatek do sałatki, zupy lub sosu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pikantna marynata z sosem sojowym do grillowanych warzyw
Następny przepis: Marynowana dynia z goździkami