Marynowana cebulka dymka

Marynowana cebulka dymka

Jeżeli chcesz kreatywnie podkręcić smak swoich domowych potraw, warto mieć w swoim zapleczu kulinarnej małej czarodziejki – marynowanej cebulki dymki. To drobne, aromatyczne doprawienie, które potrafi odmienić nawet najprostsze dania. Zastosować możesz je w sałatkach, kanapkach, zupach, czy grillowanym mięsie – możliwości jest naprawdę wiele. Składniki na marynowaną cebulkę dymkę są łatwo dostępne, a jej przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Pozwól, że ten prosty, a jednocześnie niezwykle efektowny przepis na cebulę dymkę przepisy, wprowadzi do Twojej kuchni nutkę wykwintnej pikantności!

Składniki:

  • 600 g oczyszczonej drobnej cebuli dymki
  • Marynata:
  • 5 suszonych jagód jałowca
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka całych ziaren gorczycy białej
  • ½ łyżeczki całych owoców kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2/3 szklanki octu 10%
  • 4 szklanki wody

Marynowana cebulka dymka – jak zrobić?

  1. Marynowana cebulka dymka
    1. Jagody jałowca, ziele angielskie, goździki, gorczycę i kolendrę uprażyć w suchym rondelku. W garnku wymieszać wszystkie składniki przeznaczone na marynatę (także uprażone przyprawy), po czym zagotować pod przykryciem.
  2. Marynowana cebulka dymka
    2. Dodać cebulkę i gotować 10 min – także pod przykryciem. Garnek zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Cebulkę przełożyć wraz z marynatą do zamykanego pojemnika, a następnie włożyć do lodówki. Marynować co najmniej 1 dzień.

Marynowana cebulka dymka – dodatkowe informacje

Cebulkę przechowywaną w lodówce spożyć w ciągu 14 dni. Cebulkę wraz z marynatą można przełożyć do słoików i krótko pasteryzować (1 – 2 min). W tym wypadku przetwory nadają się do przechowywania w piwnicy przez okres kilku miesięcy. Marynowana dymka świetnie nadaje się jako dodatek do sałatki, zupy lub sosu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pikantna marynata z sosem sojowym do grillowanych warzyw
Następny przepis: Marynowana dynia z goździkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode