Marmolada z jabłek
Składniki:
- 5 kg jabłek szara reneta
- 1 kg cukru
- 1 kg cukru żelującego
- 2 szklanki wody
Marmolada z jabłek – jak zrobić?
- Marmolada z jabłek – przepis:
Jabłka myjemy i obieramy, kroimy w kawałki pozbywając się gniazd nasiennych. Przekładamy je do dużego garnka (użyłam dwóch), zasypujemy cukrem i podlewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu aż do zupełnego rozgotowania i odparowania soku, pamiętając, aby cały czas mieszać. Marmolada szybko przywiera do dna garnka.
Rozgotowaną miazgę możemy przetrzeć przez sito, jednak ja tego nie robiłam. Marmolada jest bardzo gęsta, a kawałki jabłek są prawie wcale nie wyczuwalne.
Jeszcze ciepłą przekładamy do umytych słoiczków, zakręcamy i gotujemy w wodzie około 15 minut licząc czas od zagotowania się wody.
Teraz nasze słoiki z marmoladą są gotowe do przechowywania.
Marmolada z jabłek – dodatkowe informacje
Marmolada z jabłek może być również wykorzystywana podczas przygotowywania biszkoptu. Łyżkę można dodać do masy i jednocześnie rezygnując z części cukru. Ponadto marmolada z jabłek może być świetnym smarowidłem do rozprowadzenia w przekrojonym na pół cieście.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Marmolada malinowa z dodatkiem bananów
Następny przepis: Marmolada z cebuli