Marmolada z jabłek

Marmolada z jabłek

Jesień to idealny czas na zrobienie domowej marmolady z jabłek. Ciepłe, korzenne smaki i delikatna słodycz tylko z jabłek – idealne na zimowe wieczory! Ten przepis na marmoladę z jabłek to nie tylko świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, ale również przysmak, który z pewnością podbije podniebienia zarówno dzieci, jak i dorosłych. Przygotowanie marmolady w domu ma także swój urok – kuchnia wypełnia się cudownym, słodkim aromatem dojrzewających jabłek, a skończony produkt stanowi fantastyczny, domowy prezent na zimę. Przygotuj się na prawdziwe połączenie smaków z naszym przepisem na marmoladę z jabłek.

Składniki:

  • 5 kg jabłek szara reneta
  • 1 kg cukru
  • 1 kg cukru żelującego
  • 2 szklanki wody

Marmolada z jabłek – jak zrobić?

  1. Marmolada z jabłek – przepis:
  2. Jabłka myjemy i obieramy, kroimy w kawałki pozbywając się gniazd nasiennych. Przekładamy je do dużego garnka (użyłam dwóch), zasypujemy cukrem i podlewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu aż do zupełnego rozgotowania i odparowania soku, pamiętając, aby cały czas mieszać. Marmolada szybko przywiera do dna garnka.

    Rozgotowaną miazgę możemy przetrzeć przez sito, jednak ja tego nie robiłam. Marmolada jest bardzo gęsta, a kawałki jabłek są prawie wcale nie wyczuwalne.

    Jeszcze ciepłą przekładamy do umytych słoiczków, zakręcamy i gotujemy w wodzie około 15 minut licząc czas od zagotowania się wody.

    Teraz nasze słoiki z marmoladą są gotowe do przechowywania.

Marmolada z jabłek – dodatkowe informacje

Marmolada z jabłek może być również wykorzystywana podczas przygotowywania biszkoptu. Łyżkę można dodać do masy i jednocześnie rezygnując z części cukru. Ponadto marmolada z jabłek może być świetnym smarowidłem do rozprowadzenia w przekrojonym na pół cieście.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Marmolada malinowa z dodatkiem bananów
Następny przepis: Marmolada z cebuli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode