Marmolada z cebuli
Marmolada z cebuli to kreatywny, aromatyczny dodatek do wielu dań, który dodaje im wyjątkowego smaku. To przepis na specjał z prawdziwie domowym charakterem, którym możemy zaskoczyć swoich gości. Szczególnie pasuje do serów, mięs i pieczywa. Wykonujemy go z cebuli, która nie bez powodu nazywana jest „królową warzyw”. Ma wiele zdrowych właściwości i jest niezwykle uniwersalna. Jej słodycz idealnie komponuje się z innymi składnikami. Marmolada z cebuli to doskonały sposób na wykorzystanie jej potencjału, a pokochają ją zarówno miłośnicy tradycyjnej polskiej kuchni, jak i ci szukający nowych smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 kg cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól i pieprz
Marmolada z cebuli – jak zrobić?
- Cebulę obieramy i kroimy na piórka. Podsmażamy na oliwie z oliwek, aż się zarumieni. Dodajemy pokrojony czosnek, ocet, miód i cukier. Wszystko gotujemy.
- Gdy cebula będzie miękka dodajemy sól i pieprz. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez około 25- 30 minut.
Marmolada z cebuli – dodatkowe informacje
Cebulę możemy wcześniej podgotować w całości, by przy krojeniu nie płakać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Marmolada z jabłek
Następny przepis: Marmurkowe ciasto z nutellą i brzoskwiniami