Marmolada malinowa z dodatkiem bananów
Zanurz się w wspaniały, soczysty smak lata z naszą marmoladą malinową z dodatkiem bananów. Ta świąteczna mieszanka będzie idealnym dodatkiem do porannych tostów, naleśników lub ciast. Właśnie banany nadają marmoladzie niepowtarzalnej głębi smaku, który idealnie komponuje się z słodko-kwasowym aromatem malin. Czy jest coś lepszego niż domowa marmolada, gdzie dokładnie wiemy, co znajduje się w słoiku? Ten przepis jest tak prosty, że nawet jeżeli nigdy wcześniej nie robiliście przetworów, z łatwością sobie z nim poradzicie. Cieszcie się smakiem lata przez cały rok z naszą wyjątkową marmoladą malinową z bananami!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 70 dekagramów malin
- 2 duże banany
- 0,5 kilograma cukru
- 1 cytryna
Marmolada malinowa z dodatkiem bananów – jak zrobić?
- Maliny dokładnie oczyszczamy.
- Obieramy banany, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z połowy cytryny.
- Owoce przekładamy do rondla z grubym dnem, posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy.
- Nie przerywając mieszania doprowadzamy do wrzenia (zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 3 min aż owoce się rozpadną).
- Skrop resztą soku z cytryny i wymieszaj.
- Gorącą marmoladę przekładamy do wygrzanych słoików. Zamknij je i postaw do góry dnem. Pozostaw do wystygnięcia.
Marmolada malinowa z dodatkiem bananów – dodatkowe informacje
Aby marmolada malinowa miała sztywniejszą formę, można dodać podczas gotowania do niej 1 żelfix. Do marmolady można dodać jednego banana, jeśli ktoś nie lubi wyraźnego posmaku bananowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mariola - pyszny deser na bazie jajek
Następny przepis: Marmolada z jabłek