Marmolada malinowa z dodatkiem bananów

Marmolada malinowa z dodatkiem bananów

Zanurz się w wspaniały, soczysty smak lata z naszą marmoladą malinową z dodatkiem bananów. Ta świąteczna mieszanka będzie idealnym dodatkiem do porannych tostów, naleśników lub ciast. Właśnie banany nadają marmoladzie niepowtarzalnej głębi smaku, który idealnie komponuje się z słodko-kwasowym aromatem malin. Czy jest coś lepszego niż domowa marmolada, gdzie dokładnie wiemy, co znajduje się w słoiku? Ten przepis jest tak prosty, że nawet jeżeli nigdy wcześniej nie robiliście przetworów, z łatwością sobie z nim poradzicie. Cieszcie się smakiem lata przez cały rok z naszą wyjątkową marmoladą malinową z bananami!

Składniki:

  • 70 dekagramów malin
  • 2 duże banany
  • 0,5 kilograma cukru
  • 1 cytryna

Marmolada malinowa z dodatkiem bananów – jak zrobić?

  1. Maliny dokładnie oczyszczamy.
  2. Obieramy banany, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z połowy cytryny.
  3. Owoce przekładamy do rondla z grubym dnem, posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy.
  4. Nie przerywając mieszania doprowadzamy do wrzenia (zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 3 min aż owoce się rozpadną).
  5. Skrop resztą soku z cytryny i wymieszaj.
  6. Gorącą marmoladę przekładamy do wygrzanych słoików. Zamknij je i postaw do góry dnem. Pozostaw do wystygnięcia.

Marmolada malinowa z dodatkiem bananów – dodatkowe informacje

Aby marmolada malinowa miała sztywniejszą formę, można dodać podczas gotowania do niej 1 żelfix. Do marmolady można dodać jednego banana, jeśli ktoś nie lubi wyraźnego posmaku bananowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mariola - pyszny deser na bazie jajek
Następny przepis: Marmolada z jabłek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode