Marchewki z ciasta francuskiego
Smakowite marchewki z ciasta francuskiego to przepis idealny dla osób, które cenią sobie nietuzinkowe smaki i lubią bawić się kształtami i kolorami. To doskonałe połączenie chrupiącego ciasta francuskiego z intensywnym smakiem marchewek. Ta propozycja sprawdzi się zarówno jako ciekawy dodatek do codziennych posiłków, jak i w roli wyjątkowej przystawki na specjalne okazje. Marchewki z ciasta francuskiego zachwycą nie tylko smakiem, ale także estetyką. Składniki wystarczą na wykonanie kilkunastu sztuk, a całość można przygotować bez większego wysiłku. Przepis ten to połączenie prostoty i elegancji na talerzu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Podstawowe składniki zestawu „B”:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 marchewka (około 150g)
- 1-1,5 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
- Dodatkowy podstawowy składnik:
- 1 por
- Składniki robocze:
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- szczypta kurkumy
- szczypta mielonej papryki
- sól, pieprz
- Dekoracja:
- 1/2 pęczka koperku
„Marchewki” z ciasta francuskiego – jak zrobić?
-
1.
Ciasto francuskie rozwijamy.
Dzielimy na 11-12 paseczków.
Nawijamy je na foremki do rurek, starając się zawijać ciasto na zakładkę. Spód lekko ze sobą łączymy, by farsz nie wypłynął.
Ciasto smarujemy (używając pędzelka) roztrzepanym jajkiem, wymieszanym ze szczyptą kurkumy i mielonej papryki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut (lub do zarumienienia). -
2.
Gotowe ciasto, póki ciepłe, ostrożnie zdejmujemy z foremek. Odstawiamy do przestudzenia. -
3.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulę drobno siekamy. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce na dużych oczkach. Por kroimy na półplasterki.
W niedużym rondelku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę. Gdy lekko się podsmaży, dodajemy marchewkę. Smażymy, dość często miesząc, aż do zeszklenia. Na samym końcu dodajemy pory. Smażymy do czasu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. Przestudzony farsz łączymy ze śmietaną – dodajemy ją stopniowo – najpierw jedną łyżkę, a w razie potrzeby jeszcze pół łyżki – farsz nie może być zbyt rzadki. -
4.
Gotowym farszem napełniamy przestudzone rurki z ciasta francuskiego. -
5.
Przed podaniem w środek farszu wciskamy łodyżki koperku, które imitują marchewkową nać.
Marchewki z ciasta francuskiego – dodatkowe informacje
Ciasto należy zdejmować z foremek póki ciepłe. Najlepiej trzymać foremkę ściereczką, a ciasto podważać palcami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Marchewka z groszkiem na gęsto.
Następny przepis: Marchewka z imbirem (dla diabetyków)