Marchewka duszona z cukinią
Marchewka duszona z cukinią to przepis, który łączy w sobie prostotę i wyjątkowy smak. Te dwa warzywa tworzą idealne połączenie pełne zdrowych składników. Przepis, choć pozornie prosty, potrafi zaskoczyć niebanalnym smakiem. To doskonały dodatek zarówno do obiadu, jak i kolacji. Przygotowany z użyciem naturalnych składników, bez sztucznych dodatków – to idealny przepis dla każdego, kto ceni sobie zdrowe i smaczne posiłki. Delikatność marchewki i lekkość cukinii to kompozycja, która zachwyci Twoje kubki smakowe. Czy duszona cukinia z marchewką stanie się Twym ulubionym daniem?
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 większe marchewki
- 2 małe cukinie
- pół łyżeczki czosnku mielonego
- koperek
- łyżeczka masła
- sól do smaku
Marchewka duszona z cukinią – jak zrobić?
- Obrana marchewkę i cukinię ze skórką szatkuję na cieniutkie plasterki, przy pomocy tarki do ogórków. Przekładam do rondelka, zalewam wodą tak, aby tylko zakryła warzywa, gotuję na wolnym ogniu około 10 minut.
- Odcedzam, przyprawiam do smaku solą, czosnkiem mielonym, dodaję łyżeczkę masła, mieszam, dodaję koperek.
- Podaję na ciepło.
Marchewka duszona z cukinią – dodatkowe informacje
Taka jarzynka doskonale pasuje do pieczonej czy smażonej ryby, do kotletów i innych mięs.