Marchew na zimę

Marchew na zimę

Gotowanie sezonowych potraw i przyrządzanie przetworów to jedna z wielu radości, jaką niesie ze sobą czas zbiorów. Ten przepis na marchewkę konserwową na zimę to prawdziwa uczta dla miłośników domowych przetworów. Idealnie nadaje się do pasteryzacji i wekowania, a dodatkowo jest łatwy do zrealizowania. Marchewka w słoiku to doskonały sposób na zachowanie smaku i wartości odżywczych tego warzywa na zimowe dni. Jeśli poszukujecie sprawdzonych sposobów na przechowywanie marchewki na zimę, niezawodna jest metoda zaprawy marchewki w słoikach. Ten przepis to tak naprawdę skarbnica wiedzy na temat marchewki do słoików.

Składniki:

  • Marchew
  • Zalewa:
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli

Jak zaprawić marchew na zimę? Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę umyć, obrać i jeszcze raz umyć. Ułożyć ją w całości w słoikach (ja kroję w kostkę). Zalać marchew gorącą zalewą tak, aby cała marchew była przykryta. Zakręcić słoik i pasteryzować przez 1,5 godziny (pokrojoną w kostkę przez 30 minut).
  2. Po zagotowaniu odwrócić słoiki pokrywką do dołu.
  3. Marchew można wykorzystać do sałatek lub na gęsto do obiadu.

Słowa kluczowe: wekowanie marchewki, pasteryzacja marchewki, marchewka konserwowa przepis, marchew konserwowa przepisy, jak zaprawić marchew w słoikach, marchew do słoików, marchewka w słoiku przepis, marchew przetwory, marchewka przetwory, marchew konserwowa, marchewka do słoików na zimę, marchew w słoikach na zimę, marchewka w słoikach na zimę, marchewka w słoiku na zimę, jak przechować marchew na zimę, marchewka pasteryzowana na zimę, marchew na zimę, marchew w słoikach, marchewka na zimę, marchewka w słoikach.

xxxx – dodatkowe informacje

Słoiki litrowe gotujemy 15 min.dłużej niż półlitrowe


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Maqluba - potrawa z kurczaka, ryżu i warzyw
Następny przepis: Marchewka duszona z cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode