Mango Lassi – Koktajl z mango, jogurtu, wody z nutą kardamonu
Mango Lassi to pyszny, odżywczy i orzeźwiający napój pochodzący z Indii, stworzony z owoców mango i naturalnego jogurtu, delikatnie podkreślony smakiem aromatycznego kardamonu. Ten koktajl jest idealny na ciepłe dni, kiedy to swoją kremową konsystencją oraz świeżym smakiem doskonale gasi pragnienie. Mango to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych, a połączenie go z jogurtem przekłada się na bogactwo białka. Niezwykle prosty w przygotowaniu, Mango Lassi to doskonała, lekka alternatywa dla cięższych napojów mlecznych. Serwuj na zimno z dodatkiem kostek lodu dla maksymalnego odświeżenia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 duże dojrzałe mango (idealne na mango lassi)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki chłodnej wody
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie, bo mango samo w sobie jest słodkie)
- szczypta zmielonego kardamonu (opcjonalnie, najlepsze do mango lassi w chłodniejsze dni)
Mango lassi – koktajl z mango, jogurtu, wody z nutą kardamonu – jak zrobić?
- Mango obieramy ze skórki. Miąższ bez włókien od pestki przekładamy do pojemnika blendera wraz z resztą składników. Miksujemy dokładnie na gładki mus i … mango lassi gotowe! Przelewamy do szklanek 🙂
Mango Lassi – dodatkowe informacje
Latem do mango lassi można dodać kilka kostek lodu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mango Lassi (z procentami)
Następny przepis: Mangold kiszony a'la szczaw