Mandazi Czyli Afrykańskie Mini Pączki

Mandazi Czyli Afrykańskie Mini Pączki

Posmakuj kawałka afrykańskiej kultury z naszym przepisem na mandazi – ulubione mini pączki znane i lubiane na całym kontynencie. Są niewielkie, ale pełne smaku, idealne na słodki deser lub przekąskę do popołudniowej herbaty. Mandazi mają lekką, puszystą konsystencję, podobną do amerykańskich pączków, ale są unikalne dzięki subtelnym dodatkom takim jak kokos i kardamon. Idealne dla każdego, kto szuka nowych kulinarnych doświadczeń lub pragnie wejść w świat afrykańskich smaków. Czy to przy weekendowym śniadaniu czy na wieczór z przyjaciółmi, te afrykańskie mini pączki z pewnością przypadną do gustu.

Składniki:

  • Składniki na około 40 sztuk:
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży lub 15 gr drożdży świeżych
  • 2 i 1/2 łyżki cukru + 1 łyżeczka do drożdży
  • 1/4 szkl mleka letniego
  • około 1/2 szkl mleczka kokosowego
  • 1 i 1/3 szkl mąki pszennej
  • parę kropel esencji cytrynowej (niekonieczne)
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Mandazi czyli afrykańskie mini pączki – jak zrobić?

  1. W letnim zwykłym mleku mieszamy drożdże (suszone, bądź świeże) z jedną łyżeczką cukru następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

    W misce mieszamy mąkę z resztą cukru i ewentualnie aromatem cytrynowym (ja dodałam i smak mleczka kokosowego z cytrynką był o niebo lepszy od zwykłej wersji).

    Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki razem z mleczkiem kokosowym (jeśli wasze mleczko w puszce jest zastygnięte, przełóżcie potrzebną część do garnuszka i podgrzejcie do jego rozpuszczenia). Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodzić od miski. Ciasto ma być dość twarde.

    Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem (np. ściereczki) na około 45 minut.
  2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy trójkąty o boku około 3-4 cm.
  3. Gotowe trójkąty przykrywamy ściereczką i czekamy około 15 minut, aż delikatnie podrosną. W tym czasie podgrzewamy olej w rondelku/garnku (ja użyłam małej głębokiej patelenki o średnicy 16 cm i napełniłam ją do połowy olejem).

    „Napuszone” trójkąciki smażymy na złoty kolor z każdej strony, około 1 minuta na stronę.

    Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Możemy posypać je cukrem pudrem i podać np. z jogurtem. Smacznego!

Mandazi czyli afrykańskie mini pączki – jak zrobić?

Mandazi – dodatkowe informacje

Ps. Trójkąciki najlepiej smakują pierwszego dnia 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mandarynkowiec
Następny przepis: Mango Lassi (z procentami)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode