Malinowy tort dla sześciolatka

Malinowy tort dla sześciolatka

Czy szukasz idealnego przepisu na tort urodzinowy dla swojego sześciolatka? Podaruj mu niezapomniane wrażenia kulinarnych przyjemności z naszym przepisem na Malinowy tort. Ten przepis łączy słodki, owocowy smak dojrzałych malin z delikatnym, lekkim biszkoptem. Dzięki niemu, możesz stworzyć nie tylko smaczny, ale i atrakcyjny, wyglądający zachęcająco tort. Malinowy tort dla sześciolatka to idealna propozycja na urodzinowy stół, która z pewnością zachwyci wszystkich gości, nie tylko najmłodszych. Oto składniki, które będą potrzebne do jego przygotowania:

Składniki:

  • BISZKOPT:
    • mąka tortowa – 110 g
    • mąka ziemniaczana – 40 g
    • cukier puder – 110 g
    • duże jajka – 5 szt.
  • MASA MALINOWA:
    • maliny – 1 kg
    • cukier kryształ – 200 g
    • sok z 1/2 cytryny
    • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
    • woda – 1/2 szk.
  • BITA ŚMIETANA:
    • śmietana kremówka – 1 l
    • cukier – 3 łyżki
  • PONADTO:
    • maliny – 1/2 kg

Malinowy tort dla sześciolatka – jak zrobić?

  1. 1.
    BISZKOPT: białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Obie mąki przesiać przez gęste sitko i delikatnie mieszając dodaję do ciasta. Wymieszać silikonową szpatułką.

    Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto do tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i piec 30 minut.

    Wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.

  2. 2.
    WARSTWA MALINOWA: maliny opłukać i dokładnie osączyć z wody. Następnie przełożyć je do garnka. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Owoce zasypane cukrem odstawić na pół godziny, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Wlać sok z cytryny, garnek postawić na kuchence i zagotować. Gotować pod przykryciem 2 minuty.

    Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą i wlać do gotujących się malin. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 1 minutę. Odstawić do przestygnięcia.
  3. 3.
    WYKONANIE: biszkopt przekroić na trzy blaty. Na pierwszym blacie rozsmarować 1/3 część malinowej masy, na której ułożyć warstwę umytych i starannie osuszonych malin. Następna warstwa, to 1/3 część ubitej z cukrem śmietany kremówki.

    Ułożyć drugi blat biszkoptowy lekko dociskając. Na nim rozsmarować warstwę masy malinowej i bitej śmietany. Z trzecim blatem biszkoptu postępować identycznie jak z drugim. Wierzch tortu udekorować pozostałymi malinami tuż przed podaniem tortu.

Malinowy tort dla sześciolatka – dodatkowe informacje

*masa malinowa jest wystarczająco wilgotna, dlatego blatów biszkoptowych nie należy nasączać ponczem

*bitej śmietany jest wystarczająca ilość, aby udekorować nią boki tortu, ale mój sześcioletni pomocnik chciał, żeby zostawić taki „artystyczny nieład”, a pozostałą śmietanę zjeść prosto z miski

*wierzch tortu posypany jest przez mojego pomocnika również cukrową posypką , ale nie polecam tego, bo w kontakcie z bitą śmietaną zaczęła się natychmiast rozpuszczać


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Malinowy Sernik na Zimno na Spodzie z Oreo z Dodatkiem Masła Orzechowego
Następny przepis: Malinowy torcik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode