Malinowy tort dla sześciolatka
Składniki:
- BISZKOPT:
- mąka tortowa – 110 g
- mąka ziemniaczana – 40 g
- cukier puder – 110 g
- duże jajka – 5 szt.
- MASA MALINOWA:
- maliny – 1 kg
- cukier kryształ – 200 g
- sok z 1/2 cytryny
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- woda – 1/2 szk.
- BITA ŚMIETANA:
- śmietana kremówka – 1 l
- cukier – 3 łyżki
- PONADTO:
- maliny – 1/2 kg
Malinowy tort dla sześciolatka – jak zrobić?
-
1.
BISZKOPT: białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Obie mąki przesiać przez gęste sitko i delikatnie mieszając dodaję do ciasta. Wymieszać silikonową szpatułką.Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto do tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i piec 30 minut.
Wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia. -
2.
WARSTWA MALINOWA: maliny opłukać i dokładnie osączyć z wody. Następnie przełożyć je do garnka. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Owoce zasypane cukrem odstawić na pół godziny, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Wlać sok z cytryny, garnek postawić na kuchence i zagotować. Gotować pod przykryciem 2 minuty.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą i wlać do gotujących się malin. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 1 minutę. Odstawić do przestygnięcia. -
3.
WYKONANIE: biszkopt przekroić na trzy blaty. Na pierwszym blacie rozsmarować 1/3 część malinowej masy, na której ułożyć warstwę umytych i starannie osuszonych malin. Następna warstwa, to 1/3 część ubitej z cukrem śmietany kremówki.
Ułożyć drugi blat biszkoptowy lekko dociskając. Na nim rozsmarować warstwę masy malinowej i bitej śmietany. Z trzecim blatem biszkoptu postępować identycznie jak z drugim. Wierzch tortu udekorować pozostałymi malinami tuż przed podaniem tortu.
Malinowy tort dla sześciolatka – dodatkowe informacje
*masa malinowa jest wystarczająco wilgotna, dlatego blatów biszkoptowych nie należy nasączać ponczem
*bitej śmietany jest wystarczająca ilość, aby udekorować nią boki tortu, ale mój sześcioletni pomocnik chciał, żeby zostawić taki „artystyczny nieład”, a pozostałą śmietanę zjeść prosto z miski
*wierzch tortu posypany jest przez mojego pomocnika również cukrową posypką , ale nie polecam tego, bo w kontakcie z bitą śmietaną zaczęła się natychmiast rozpuszczać
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Malinowy Sernik na Zimno na Spodzie z Oreo z Dodatkiem Masła Orzechowego
Następny przepis: Malinowy torcik