Malinówka – nalewka z malin
Podziel się smakiem lata z bliskimi dzięki przepisowi na Malinówkę – nalewkę z malin. Ta przepyszna domowa nalewka malinowa na wódce jest doskonałym pomysłem na użycie soczystych, świeżych malin. Aromatyczna, słodka i pełna naturalnego smaku, stworzy magiczną atmosferę podczas każdej okazji. W połączeniu z odpowiednią wódką, maliny tworzą wyrafinowany smak, który zaskoczy najbardziej wymagających gości. Wśród wielu przepisów na malinówkę, ten szczególnie zachwyci dotknięciem prawdziwej elegancji i prostoty.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram malin
- 1 litr wódki
- około 1-2 szklanki cukru (w zależności od słodkości malin)
- opcjonalnie 0,5 litra spirytusu
Malinówka – nalewka z malin – jak zrobić?
- Do wyparzonego i wysuszonego dużego słoja wrzucamy maliny, zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem. Szczelnie zakręcony słój odstawiamy na ok 3-4 tygodnie. Raz na kilka dni można potrząsnąć słojem, tak aby cukier się dokładnie rozpuścił.
- Po tym czasie nalewkę można przefiltrować (przez gazę lub pieluchę tetrową) i przelać do buteleczek. Butelki zakręcamy i odstawiam jeszcze na minimum 2 tygodnie. Nalewkę można degustować od razu, jednak im dłużej nalewka poleży, tym jest lepsza.
Malinówka – dodatkowe informacje
Ja spirytusu nie dodaję, bo jak na moje potrzeby jest wystarczająco mocna. Z pozostałych owoców można zrobić alkoholowe maliny do deserów – oczywiście dla dorosłych 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Malinowe ptasie mleczko
Następny przepis: Malinowe muffinki z twarogiem i kruszonką