Malinowe muffinki z twarogiem i kruszonką
Zapraszamy do odkrycia naszego przepisu na malinowe muffinki z twarogiem i kruszonką. Te niezwykle soczyste i pełne smaku wypieki idealnie łączą w sobie słodki smak malin, lekki twarożek oraz chrupiącą kruszonkę. Malinowe muffinki z twarogiem i kruszonką to doskonała propozycja na deser lub słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Bez względu na okazję, te pyszne ciasteczka zawsze zrobią furorę. A ich przygotowanie nie jest wcale takie trudne, jak mogłoby się wydawać! Więc jeżeli jesteś fanem muffinek, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 80 g stopionego masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 100 g malin
- Nadzienie:
- 140 g twarogu półtłustego
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Kruszonka:
- 60 g zimnego masła
- 60 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 120 g mąki pszennej
Malinowe muffinki z twarogiem i kruszonką – jak zrobić?
- Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami, do uzyskania sypkiej kruszonki. Odstawić do lodówki.
- Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki wymieszać, w innym naczyniu połączyć ze sobą mokre. Obydwie zawartości misek połączyć ze sobą, dodając pokrojone wcześniej na mniejsze części maliny.
- Nadzienie: Twaróg dokładnie wymieszać z żółtkiem i cukrem waniliowym.
-
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć łyżkę ciasta. Na ciasto dać łyżeczkę twarogu i przykryć pozostałym ciastem. Wierzch posypać kruszonką.
Muffinki piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 20-25 minut. Upieczone będą pięknie pachnieć- wtedy należy je wyjąć i pozostawić do przestudzenia na kratce. Smacznego!
malinowe muffinki z twarogiem i kruszonką – dodatkowe informacje
Przepis na ok. 12 sztuk.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Malinówka - nalewka z malin
Następny przepis: Malinowe semifreddo