Malinowe muffinki z twarogiem i kruszonką

Malinowe muffinki z twarogiem i kruszonką

Zapraszamy do odkrycia naszego przepisu na malinowe muffinki z twarogiem i kruszonką. Te niezwykle soczyste i pełne smaku wypieki idealnie łączą w sobie słodki smak malin, lekki twarożek oraz chrupiącą kruszonkę. Malinowe muffinki z twarogiem i kruszonką to doskonała propozycja na deser lub słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Bez względu na okazję, te pyszne ciasteczka zawsze zrobią furorę. A ich przygotowanie nie jest wcale takie trudne, jak mogłoby się wydawać! Więc jeżeli jesteś fanem muffinek, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 80 g stopionego masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 100 g malin
  • Nadzienie:
  • 140 g twarogu półtłustego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Kruszonka:
  • 60 g zimnego masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 120 g mąki pszennej

Malinowe muffinki z twarogiem i kruszonką – jak zrobić?

  1. Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami, do uzyskania sypkiej kruszonki. Odstawić do lodówki.
  2. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki wymieszać, w innym naczyniu połączyć ze sobą mokre. Obydwie zawartości misek połączyć ze sobą, dodając pokrojone wcześniej na mniejsze części maliny.
  3. Nadzienie: Twaróg dokładnie wymieszać z żółtkiem i cukrem waniliowym.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć łyżkę ciasta. Na ciasto dać łyżeczkę twarogu i przykryć pozostałym ciastem. Wierzch posypać kruszonką.
    Muffinki piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 20-25 minut. Upieczone będą pięknie pachnieć- wtedy należy je wyjąć i pozostawić do przestudzenia na kratce. Smacznego!

malinowe muffinki z twarogiem i kruszonką – dodatkowe informacje

Przepis na ok. 12 sztuk.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Malinówka - nalewka z malin
Następny przepis: Malinowe semifreddo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode