Malinowa rozkosz

Malinowa rozkosz

Przygotujcie się na niezapomnianą ucztę dla podniebienia. Prezentujemy przepis na niesamowitą Malinową Rozkosz. To deser, który nie tylko zachwyci swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Głęboki, owocowy smak soczystych malin połączony z pięknym, jasnym kolorem jest zwieńczeniem każdego letniego posiłku. Najlepsze jest to, że jest to ciasto z malinami bez pieczenia. Tak, dobrze słyszycie – bez potrzeby włączania piekarnika. To idealny deser na upalne dni, kiedy nie chcemy dodatkowo nagrzewać domu. Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu, a efekt końcowy z pewnością was zachwyci.

Składniki:

  • 1 opakowanie herbatników maślanych
  • 3 galaretki malinowe
  • 400 g malin mrożonych
  • 700 ml gorącej wody
  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 białka w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Malinowa rozkosz – jak zrobić?

  1. Blachę o wymiarach 36×24 cm wykładamy herbatnikami. W 700 ml gorącej wody rozpuszczamy 3 opakowania galaretki – mieszamy. Wrzucamy mrożone maliny (nie rozmrażamy ich wcześniej ! dzięki temu galaretka szybko się zetnie). Po ok 15-20 min galaretka zaczyna lekko tężeć wtedy wylewamy ją na warstwę herbatników i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.
  2. Do miski wbijamy 3 białka o temperaturze pokojowej następnie ubijamy na wysokich obrotach dodając stopniowo cukier puder. Kiedy masa zaczyna być lśniąca i sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną. Blachę o wymiarach 36×24 smarujemy w 4 rogach masłem oraz boki formy kładziemy papier do pieczenia. Następnie wylewamy masę bezową. Pieczemy 45 minut w temperaturze 140 stopni. Po tym czasie czekamy aż beza przestygnie.
  3. W misce ubijamy śmietanę kiedy zaczyna być lekko ubita dodajemy serek mascarpone a następnie cukier puder. W szklance żelatynę zalewamy odrobioną wody i wstawiamy do mikrofali na 8 sek po tym czasie mieszamy. Masę dodajemy do szklanki a następnie całość przelewamy do kremu. Wszystko wylewamy na galaretkę a na wierzch układamy przestudzoną bezę.

Słowa kluczowe: ciasto z malinami bez pieczenia

Porady – Dodatkowe informacje

* Jajka koniecznie muszą mieć temperaturę pokojową inaczej nie ubijemy bezy.
* Maliny z galaretką muszą być lekko stężałe inaczej herbatniki popłyną nam do góry, gdyż warstwa z galaretką nie będzie ciężka.
* Śmietana oraz mascarpone muszą być mocno schłodzone inaczej nie ubijemy śmietany.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: MALINOWA PIANKA NA BISZKOPTACH
Następny przepis: Malinowe ptasie mleczko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode