Makownik

Makownik

„Makownik to tradycyjna polska potrawa, która zwykle pojawia się na naszych stołach podczas świąt. Ten smakowity wypiek zachwyca intensywnością smaku oraz cudownym aromatem, który z pewnością przypomni wiele wspomnień z dzieciństwa. Bazuje on na ulubionym składniku Polaków – maku. Ta strucla makowa jest opracowana na podstawie przepisu Siostry Anieli, której dania zawsze gwarantują powodzenie. To doskonała propozycja dla tych, którzy cenią tradycyjne, domowe smaki. Prosty i pyszny przepis na struclę makową z pewnością przypadnie do gustu każdemu, nie tylko miłośnikom makowych smakołyków.”

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 dag drożdży
  • 1/4 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • rodzynki (pominęłam)
  • sól
  • Masa makowa:
  • 50 dag maku suchego
  • 10 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • bakalie
  • olejek migdałowy

Makownik – jak zrobić?

  1. 1. Ciasto:

    Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka zrobić rozczyn. Gdy podrośnie, dodać do pozostałych składników i dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie ponownie wyrobić. Podzielić na dwie części i rozwałkować.

  2. 2. Masa makowa:

    Mak sparzyć i zemleć w maszynce o drobnym sitku. Masło roztopić, dodać cukier, miód, mak, bakalie, olejek i żółtka. Dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć. Jeżeli masa jest za sucha, można dodać odrobinę słodkiego mleka. Białka ubić na sztywno i dodać do przestudzonego maku. Na każdą rozwałkowaną część ciasta nałożyć masę makową i dokładnie zwinąć w rulon. Przełożyć do wąskich foremek lub zawinąć w papier do pieczenia i ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku przez ok. 40 min. w temp. 180*C Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Słowa kluczowe: strucla makowa siostry Anieli

Makownik – dodatkowe informacje

Dla zapracowanych lub leniwych :-)) można użyć masy z puszki :-))


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makówki wigilijne
Następny przepis: Makownik drożdżowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode