Makownik
Składniki:
- Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki oleju
- 5 dag drożdży
- 1/4 l mleka
- 3 łyżki cukru
- rodzynki (pominęłam)
- sól
- Masa makowa:
- 50 dag maku suchego
- 10 dag masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- bakalie
- olejek migdałowy
Makownik – jak zrobić?
-
1. Ciasto:
Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka zrobić rozczyn. Gdy podrośnie, dodać do pozostałych składników i dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie ponownie wyrobić. Podzielić na dwie części i rozwałkować.
-
2. Masa makowa:
Mak sparzyć i zemleć w maszynce o drobnym sitku. Masło roztopić, dodać cukier, miód, mak, bakalie, olejek i żółtka. Dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć. Jeżeli masa jest za sucha, można dodać odrobinę słodkiego mleka. Białka ubić na sztywno i dodać do przestudzonego maku. Na każdą rozwałkowaną część ciasta nałożyć masę makową i dokładnie zwinąć w rulon. Przełożyć do wąskich foremek lub zawinąć w papier do pieczenia i ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku przez ok. 40 min. w temp. 180*C Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Słowa kluczowe: strucla makowa siostry Anieli
Makownik – dodatkowe informacje
Dla zapracowanych lub leniwych :-)) można użyć masy z puszki :-))