Makówki wigilijne
Czy jest coś bardziej symbolicznego dla świąt Bożego Narodzenia w Polsce niż tradycyjne makówki wigilijne? Ta prawdziwa gwiazda polskiego stołu wigilijnego jest niezbywalnym elementem wieczoru i towarzyszy nam już od wieków. Poprzez połączenie maku, miodu, orzechów i suszonych owoców, makówki tworzą wyjątkowy smak, który w krótkim czasie może przenieść nas do dzieciństwa. Gotowanie makówek to nie tylko przygotowanie potrawy na Wigilię, ale przede wszystkim pielęgnowanie tradycji i celebrowanie świąt. Dzięki temu przepisowi, krok po kroku, przygotujecie tradycyjne makówki wigilijne, którymi zaskoczycie swoich gości. Zacznijmy!
admin
Składniki:
- 50 dag mąki
- 1 litr mleka
- 1/2 szklanki miodu
- 1/4 kostki masła
- paczka sucharków
- po 5 dag rodzynek, fig, suszonych moreli, migdałów i orzechów włoskich (lub innych bakalii)
- wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do posypania
Makówki wigilijne – jak zrobić?
- Mak sparz i zmiel trzykrotnie. Zmielony mak zalej szklanką wody i zagotuj.
- Bakalie umyj, osusz, z migdałów zdejmij skórkę, pokrój na kawałki.
- Do gotującego się maku wlej 3/4 litra mleka, dodaj miód, masło i
pokrojone bakalie, gotuj razem do momentu zagotowania masy. - Do głębokiego talerza wlej mleko (ok. szklanki), mocz w nim sucharki.
- W dużej misce układaj warstwami: namoczone sucharki i gorącą masę
makową. Ostatnią warstwę powinien stanowić mak.
Posyp po wierzchu wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Odstaw
do ostygnięcia.
Makówki wigilijne – dodatkowe informacje
Makówki wigilijne najlepiej smakują przygotowane 1-2 dni wcześniej, schłodzone przed podaniem w lodówce.