Makówki wigilijne

Makówki wigilijne

Czy jest coś bardziej symbolicznego dla świąt Bożego Narodzenia w Polsce niż tradycyjne makówki wigilijne? Ta prawdziwa gwiazda polskiego stołu wigilijnego jest niezbywalnym elementem wieczoru i towarzyszy nam już od wieków. Poprzez połączenie maku, miodu, orzechów i suszonych owoców, makówki tworzą wyjątkowy smak, który w krótkim czasie może przenieść nas do dzieciństwa. Gotowanie makówek to nie tylko przygotowanie potrawy na Wigilię, ale przede wszystkim pielęgnowanie tradycji i celebrowanie świąt. Dzięki temu przepisowi, krok po kroku, przygotujecie tradycyjne makówki wigilijne, którymi zaskoczycie swoich gości. Zacznijmy!

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 1 litr mleka
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/4 kostki masła
  • paczka sucharków
  • po 5 dag rodzynek, fig, suszonych moreli, migdałów i orzechów włoskich (lub innych bakalii)
  • wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do posypania

Makówki wigilijne – jak zrobić?

  1. Mak sparz i zmiel trzykrotnie. Zmielony mak zalej szklanką wody i zagotuj.
  2. Bakalie umyj, osusz, z migdałów zdejmij skórkę, pokrój na kawałki.
  3. Do gotującego się maku wlej 3/4 litra mleka, dodaj miód, masło i
    pokrojone bakalie, gotuj razem do momentu zagotowania masy.
  4. Do głębokiego talerza wlej mleko (ok. szklanki), mocz w nim sucharki.
  5. W dużej misce układaj warstwami: namoczone sucharki i gorącą masę
    makową. Ostatnią warstwę powinien stanowić mak.
    Posyp po wierzchu wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Odstaw
    do ostygnięcia.

Makówki wigilijne – dodatkowe informacje

Makówki wigilijne najlepiej smakują przygotowane 1-2 dni wcześniej, schłodzone przed podaniem w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makówki
Następny przepis: Makownik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode