makowiec zawijany…
Makowiec zawijany to tradycyjne, polskie ciasto, pełne smaku i nostalgii. Ten przepis na drożdżowy makowiec zawijany to prawdziwy skarb rodzinnych przepisów, idealny do świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy lub specjalnej okazji. Charakteryzuje się wyjątkowo miękkim, drożdżowym ciastem i bogatym, poplamionym makiem nadzieniem. Łączy w sobie słodką i lekko migdałową nutę maku, miękką i puchową strukturę drożdżowego ciasta oraz subtelną gorycz niepowtarzalnego, domowego lukru. Ten makowiec drożdżowy zawijany to nie tylko cudowny dodatek do Twojego stołu, ale także wyjątkowy przepis, który z pewnością przyciągnie uwagę wszystkich miłośników wypieków.
admin
Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 180 ml mleka
- 150 g margaryny
- 6 żółtek
- 45 g drożdży
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu (ja dałam 3 łyżki wódki)
- laska wanilii
- Masa makowa:
- 500 g maku
- 250 g cukru
- 100 g rodzynków
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- olejek migdałowy do smaku
- cynamon do smaku
- 1 łyżka margaryny
- skórka pomarańczowa, jeśli ktoś lubi
- Ponadto:
- trochę maku do dekoracji
- pergamin
- olej
Makowiec zawijany… – jak zrobić?
- Ciasto: Drożdże rozpuszczamy z cukrem oraz ciepłym mlekiem i odstawiamy na około 15 minut. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Masa makowa: Mak zalewamy wrzącą wodą, tak do pokrycia. Po wystygnięciu odcedzamy wodę i mielimy go przez maszynkę dwukrotnie. Wrzucamy do niego wszystkie pozostałe składniki (orzechy włoskie posiekane, margarynę nie rozpuszczona). Mieszamy; na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
- Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy prostokątne placki, nakładamy masę makową. Zawijamy. Po czym owijamy go szczelnie w posmarowany olejem pergamin, można zostawić ciut luzu, ale naprawdę mało, około pół cm nada mu to piękny kształt. W końcach zostawiamy około 3 cm papieru nie zakrywając boków. Wstawiamy do letniego piekarnika, pieczemy ok 30-40 min. w 180-190 st. Jak jest już brązowy, wyjmujemy. Ciasto polewamy lukrem i posypujemy makiem, można też orzechami, rodzynkami..
- przepis na lukier: pół szklanki cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody. Rozetrzeć na gładką masę.
xxxx – dodatkowe informacje
Z podanych proporcji wychodzą 3 makowce o długości koło 38cm. Można dodac gotową mase makową, ale wtedy polecam dodać więcej bakalii i czasem zdarza się taka trochę rzadka więc należy ubić 2 białka na sztywna piane i dodać do masy.