makowiec zawijany...

makowiec zawijany…

Makowiec zawijany to tradycyjne, polskie ciasto, pełne smaku i nostalgii. Ten przepis na drożdżowy makowiec zawijany to prawdziwy skarb rodzinnych przepisów, idealny do świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy lub specjalnej okazji. Charakteryzuje się wyjątkowo miękkim, drożdżowym ciastem i bogatym, poplamionym makiem nadzieniem. Łączy w sobie słodką i lekko migdałową nutę maku, miękką i puchową strukturę drożdżowego ciasta oraz subtelną gorycz niepowtarzalnego, domowego lukru. Ten makowiec drożdżowy zawijany to nie tylko cudowny dodatek do Twojego stołu, ale także wyjątkowy przepis, który z pewnością przyciągnie uwagę wszystkich miłośników wypieków.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 180 ml mleka
  • 150 g margaryny
  • 6 żółtek
  • 45 g drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (ja dałam 3 łyżki wódki)
  • laska wanilii
  • Masa makowa:
  • 500 g maku
  • 250 g cukru
  • 100 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • olejek migdałowy do smaku
  • cynamon do smaku
  • 1 łyżka margaryny
  • skórka pomarańczowa, jeśli ktoś lubi
  • Ponadto:
  • trochę maku do dekoracji
  • pergamin
  • olej

Makowiec zawijany… – jak zrobić?

  1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy z cukrem oraz ciepłym mlekiem i odstawiamy na około 15 minut. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Masa makowa: Mak zalewamy wrzącą wodą, tak do pokrycia. Po wystygnięciu odcedzamy wodę i mielimy go przez maszynkę dwukrotnie. Wrzucamy do niego wszystkie pozostałe składniki (orzechy włoskie posiekane, margarynę nie rozpuszczona). Mieszamy; na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
  3. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy prostokątne placki, nakładamy masę makową. Zawijamy. Po czym owijamy go szczelnie w posmarowany olejem pergamin, można zostawić ciut luzu, ale naprawdę mało, około pół cm nada mu to piękny kształt. W końcach zostawiamy około 3 cm papieru nie zakrywając boków. Wstawiamy do letniego piekarnika, pieczemy ok 30-40 min. w 180-190 st. Jak jest już brązowy, wyjmujemy. Ciasto polewamy lukrem i posypujemy makiem, można też orzechami, rodzynkami..
  4. przepis na lukier: pół szklanki cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody. Rozetrzeć na gładką masę.

xxxx – dodatkowe informacje

Z podanych proporcji wychodzą 3 makowce o długości koło 38cm. Można dodac gotową mase makową, ale wtedy polecam dodać więcej bakalii i czasem zdarza się taka trochę rzadka więc należy ubić 2 białka na sztywna piane i dodać do masy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makowiec w pieluszkach
Następny przepis: Makówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode