Makowiec na pół kruchym spodzie

Makowiec na pół kruchym spodzie

Ten przepis na makowiec na półkruchym spodzie to doskonały pomysł na tradycyjny, polski deser na Święta lub inne specjalne okazje. Kruche, masłowe ciasto doskonale komponuje się z intensywnym smakiem nadzienia z maku. Ten deser jest prawdziwie klasycznym daniem polskiej kuchni, które zasługuje na swoje miejsce na każdym świątecznym stole. Chociaż wymaga nieco pracy i cierpliwości, końcowy wynik jest absolutnie wart każdego wysiłku. Przygotuj się na połączenie kremowego maku, aromatycznych przypraw i kruchego ciasta, które razem tworzą niezapomniany smak i teksturę. Ten makowiec to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 1/2 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 13 dag margaryny
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • Masa makowa:
  • 1 1/2 szkl zmielonego maku
  • 2 niepełne szkl mleka
  • 1/3 szkl cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajo
  • 50 g proszku budyniowego o smaku wanilii
  • olejek migdałowy
  • Kruszonka:
  • 2 szkl mąki
  • niepełna szkl cukru
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 4/5 kostki masła

Makowiec na pół kruchym spodzie – jak zrobić?

  1. 1.
    Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę. Wyłożyć na blaszkę (o wym.ok.37/22 cm) podziurkować widelcem.
  2. 2.
    Szklankę mleka zagotować z makiem, cukrem i masłem. W reszcie mleka rozmieszać proszek budyniowy z jajkiem i olejkiem, dodać do gotującego się maku, energicznie mieszać aby mak się nie przypalił. Jak już masa się zagotuje ściągnąć z pieca i ostudzić.
  3. 3.
    W tym czasie z podanych składników zagnieść ciasto na kruszonkę. Na ciasto w blaszce przełożyć ostudzoną masę makową, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st C piec ok 45 min do ładnego zrumienienia. Przed podaniem makowiec można posypać cukrem pudrem.

xxxx – dodatkowe informacje

Do masy makowej można dodać różne bakalie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makowiec na cieście krucho-drożdżowym
Następny przepis: Makowiec śnieżny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode