Makowiec

Makowiec

Makowiec to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i tradycyjnych polskich ciast, chętnie serwowane podczas świąt i innych okazji rodzinnych. Często przygotowywany na drożdżowym cieście, w naszym przepisie przybierze formę wyjątkowego, domowego wypieku. Zapewniamy, że tajemnice pieczenia makowca w papierze, czy smarowania ciasta jajkiem nie pozostaną dla Was tajemnicą. Z naszym przepisem odkryjecie, jak poprawnie zwijać makowiec, by prezentował się doskonale i nie rozpadał się podczas krojenia. Zarówno miłośnicy klasycznych wersji, jak i szukający inspiracji w staropolskich recepturach, znajdą tu coś dla siebie.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 5 dag drożdży (pół kostki)
  • Ok. 1 szklanka mleka
  • 15 dag cukru
  • 3 żółtka (białka do smarowania placków)
  • 2 całe jajka
  • 1/3 kostki margaryny lub masła (roztopionej)
  • Masło i bułka tarta do smarowania blach lub papier
  • MASA MAKOWA:
  • 50 dag maku
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 całe jajka
  • 0,5 kostki margaryny
  • Odrobina proszku do pieczenia
  • Aromat migdałowy lub rumowy
  • Bakalie – rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy
  • Dodatkowo lukier lub gotowa polewa na wierzch

Przepis na makowiec – jak zrobić?

  • 1.
    Przesiać mak, zagotować i pozostawić do wystudzenia w wodzie. Następnie dokładnie odsączyć. Zemleć dwukrotnie lub trzykrotnie przez maszynkę dodając do ostatniego mielenia cukier.
  • 2.
    Z drożdży, mleka i odrobiny mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem żółtka i całe jajka dodać do mąki. Wyrabiać ciasto i w miarę potrzeby dodawać ciepłe mleko. Pod koniec wyrabiania dodać lekko ciepłą roztopioną margarynę. Wyrobić aż będzie odchodzić od ręki. Na koniec dodać aromat. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 3.
    W tym czasie, gdy ciasto będzie rosło, przygotować masę makową z wcześniej zmielonego maku. Do maku dodać miód, ubitą pianę z białek, aromat oraz bakalie. Dokładnie wymieszać.
  • 4.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Uformować 2 prostokąty. Każdy rozwałkować i posmarować białkiem, które zostało od żółtek od ciasta, a następnie nakładać masę makową. Zwijać w roladę i na bieżąco smarować białkiem, aby cała rolada się dobrze skleiła. W ten sposób zawijamy dwie rolady.
  • 5.
    Wyłożyć na wąskie blachy wysypane bułką lub wyłożone papierem do pieczenia. Na wierzchu posmarować resztą białka lub wybić dodatkowe całe jajko. Piec w temperaturze 170-180 stopni przez około 40 minut, aż będą rumiane.

Porady – Makowiec – dodatkowe informacje

Z podanej porcji wychodzą dwa długie makowce wielkości długich blach keksowych.

Osobiście robię zawsze podwójną porcję czyli z kilograma i piekę od razu 4 makowce na 2 poziomach w piekarniku.

Maku w przepisie jest dość sporo więc jeśli ktoś woli makowce z mniejszą ilością należy trochę te proporcje zmniejszyć. Ja przygotowując tak mak przed Bożym Narodzeniem odkładam trochę w miseczkę i na drugi dzień albo i ten sam jeszcze robię kluski z makiem.

Można również przygotować ciasto wg przepisu a zamiast robionej tak masy makowej kupić taka gotową. Można także kupić gotowy już zmielony mak i dalej robić masę wg przepisu.

Podany czas przygotowania jest podany trochę na oko gdyż w zależności czy mielimy mak tego samego dnia co robimy ciasto czy innego i w zależności jak długo nam rośnie ciasto i ile je wyrabiamy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makiełki
Następny przepis: Makowiec babuni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode