Makowiec
Składniki:
- CIASTO:
- 50 dag mąki pszennej
- 5 dag drożdży (pół kostki)
- Ok. 1 szklanka mleka
- 15 dag cukru
- 3 żółtka (białka do smarowania placków)
- 2 całe jajka
- 1/3 kostki margaryny lub masła (roztopionej)
- Masło i bułka tarta do smarowania blach lub papier
- MASA MAKOWA:
- 50 dag maku
- 20 dag cukru
- 2 łyżki miodu
- 3 całe jajka
- 0,5 kostki margaryny
- Odrobina proszku do pieczenia
- Aromat migdałowy lub rumowy
- Bakalie – rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy
- Dodatkowo lukier lub gotowa polewa na wierzch
Przepis na makowiec – jak zrobić?
-
1.
Przesiać mak, zagotować i pozostawić do wystudzenia w wodzie. Następnie dokładnie odsączyć. Zemleć dwukrotnie lub trzykrotnie przez maszynkę dodając do ostatniego mielenia cukier. -
2.
Z drożdży, mleka i odrobiny mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem żółtka i całe jajka dodać do mąki. Wyrabiać ciasto i w miarę potrzeby dodawać ciepłe mleko. Pod koniec wyrabiania dodać lekko ciepłą roztopioną margarynę. Wyrobić aż będzie odchodzić od ręki. Na koniec dodać aromat. Odstawić do wyrośnięcia. -
3.
W tym czasie, gdy ciasto będzie rosło, przygotować masę makową z wcześniej zmielonego maku. Do maku dodać miód, ubitą pianę z białek, aromat oraz bakalie. Dokładnie wymieszać. -
4.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Uformować 2 prostokąty. Każdy rozwałkować i posmarować białkiem, które zostało od żółtek od ciasta, a następnie nakładać masę makową. Zwijać w roladę i na bieżąco smarować białkiem, aby cała rolada się dobrze skleiła. W ten sposób zawijamy dwie rolady. -
5.
Wyłożyć na wąskie blachy wysypane bułką lub wyłożone papierem do pieczenia. Na wierzchu posmarować resztą białka lub wybić dodatkowe całe jajko. Piec w temperaturze 170-180 stopni przez około 40 minut, aż będą rumiane.
Porady – Makowiec – dodatkowe informacje
Z podanej porcji wychodzą dwa długie makowce wielkości długich blach keksowych.
Osobiście robię zawsze podwójną porcję czyli z kilograma i piekę od razu 4 makowce na 2 poziomach w piekarniku.
Maku w przepisie jest dość sporo więc jeśli ktoś woli makowce z mniejszą ilością należy trochę te proporcje zmniejszyć. Ja przygotowując tak mak przed Bożym Narodzeniem odkładam trochę w miseczkę i na drugi dzień albo i ten sam jeszcze robię kluski z makiem.
Można również przygotować ciasto wg przepisu a zamiast robionej tak masy makowej kupić taka gotową. Można także kupić gotowy już zmielony mak i dalej robić masę wg przepisu.
Podany czas przygotowania jest podany trochę na oko gdyż w zależności czy mielimy mak tego samego dnia co robimy ciasto czy innego i w zależności jak długo nam rośnie ciasto i ile je wyrabiamy.