Makaronowe muszle z mięsem pod beszamelem i pomidorami

Makaronowe muszle z mięsem pod beszamelem i pomidorami

Królowa włoskich stołów i niekwestionowany ulubieniec smakoszy na całym świecie – zapiekanka makaronowa, doczekała się swojego nowego, niezwykle kuszącego wcielenia. Makaronowe muszle z mięsem pod beszamelem i pomidorami to danie, które zachwyca swoim bogactwem smaków. Używając makaronu w formie muszelek firmy Lubella, dodajemy mu niepowtarzalnej finezji. Taki makaron idealnie komponuje się z mięsem oraz pikantnymi pomidorami, a złocista warstwa beszamelu nadaje potrawie niezrównanego charakteru. To doskonały wybór na obiad, który wyróżni się na codziennym stole.

Składniki:

  • 24 – 26 sztuk dużych muszli makaronowych (u mnie marka Lubella)
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • słodka papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • Sos pomidorowy
  • puszka krojonych pomidorów
  • bazylia suszona
  • przyprawa do pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • Sos beszamelowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa mielona
  • Dodatkowo
  • 100 g startego żółtego sera
  • olej do smażenia

Makaronowe muszle z mięsem pod beszamelem i pomidorami – jak zrobić?

  1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej widzie z odrobiną oleju. Zahartować zimną wodą, żeby się nie sklejał. Na odrobinie oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę a następnie dodać, mięso, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę. Usmażone mięso doprawić solą i pieprzem.
  2. Beszamel- masło rozpuścić i wymieszać z mąką, energicznie mieszając (najlepiej rózgą) dodać pół szklanki mleka na rozprowadzenie mąki. Gdy nie będzie grudek, dodać resztę mleka i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i zgęstnienia sosu. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Połowę sosu wymieszać z mięsem. Dno naczynia do zapiekania lekko nasmarować olejem lub oliwą z oliwek. Do każdej muszli włożyć mięsny farsz i układać w naczyniu.
  3. Do garnuszka wlać pomidory z puszki, dodać przecier, zioła i przyprawy (można dodać ostrą paprykę) zagotować i gotować, mieszając ok 5-10 min. Gotowy sos pomidorowy wylać na makaron.A następnie drugą połowę beszamelu. Całość posypać serem żółtym i zapiekać ok 20-30 min w temp. 200 stopni, aż ser i sos stanie się rumiany.

Makaronowe muszle z mięsem pod beszamelem i pomidorami – dodatkowe informacje

1. Ja piekłam w dwóch mniejszych naczyniach, ale można upiec w jednym większym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaronowe koszyczki z sałatką
Następny przepis: Makaronowe muszle zapiekane w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode