Makaronowe muszle z mięsem pod beszamelem i pomidorami
Królowa włoskich stołów i niekwestionowany ulubieniec smakoszy na całym świecie – zapiekanka makaronowa, doczekała się swojego nowego, niezwykle kuszącego wcielenia. Makaronowe muszle z mięsem pod beszamelem i pomidorami to danie, które zachwyca swoim bogactwem smaków. Używając makaronu w formie muszelek firmy Lubella, dodajemy mu niepowtarzalnej finezji. Taki makaron idealnie komponuje się z mięsem oraz pikantnymi pomidorami, a złocista warstwa beszamelu nadaje potrawie niezrównanego charakteru. To doskonały wybór na obiad, który wyróżni się na codziennym stole.
admin
Składniki:
- 24 – 26 sztuk dużych muszli makaronowych (u mnie marka Lubella)
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- słodka papryka w proszku
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- przyprawa do mięsa mielonego
- Sos pomidorowy
- puszka krojonych pomidorów
- bazylia suszona
- przyprawa do pomidorów
- sól
- pieprz
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- Sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa mielona
- Dodatkowo
- 100 g startego żółtego sera
- olej do smażenia
Makaronowe muszle z mięsem pod beszamelem i pomidorami – jak zrobić?
- Makaron ugotować al dente w lekko osolonej widzie z odrobiną oleju. Zahartować zimną wodą, żeby się nie sklejał. Na odrobinie oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę a następnie dodać, mięso, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę. Usmażone mięso doprawić solą i pieprzem.
- Beszamel- masło rozpuścić i wymieszać z mąką, energicznie mieszając (najlepiej rózgą) dodać pół szklanki mleka na rozprowadzenie mąki. Gdy nie będzie grudek, dodać resztę mleka i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i zgęstnienia sosu. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Połowę sosu wymieszać z mięsem. Dno naczynia do zapiekania lekko nasmarować olejem lub oliwą z oliwek. Do każdej muszli włożyć mięsny farsz i układać w naczyniu.
- Do garnuszka wlać pomidory z puszki, dodać przecier, zioła i przyprawy (można dodać ostrą paprykę) zagotować i gotować, mieszając ok 5-10 min. Gotowy sos pomidorowy wylać na makaron.A następnie drugą połowę beszamelu. Całość posypać serem żółtym i zapiekać ok 20-30 min w temp. 200 stopni, aż ser i sos stanie się rumiany.
Makaronowe muszle z mięsem pod beszamelem i pomidorami – dodatkowe informacje
1. Ja piekłam w dwóch mniejszych naczyniach, ale można upiec w jednym większym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaronowe koszyczki z sałatką
Następny przepis: Makaronowe muszle zapiekane w sosie pomidorowym