Makaronowe koszyczki z sałatką

Makaronowe koszyczki z sałatką

Zbliża się Wielkanoc i z pewnością wielu z nas szuka pomysłów na oryginalne dania na świąteczny stół. Przedstawiamy przepis, który z pewnością wszystkich zaskoczy – makaronowe koszyczki z sałatką. To prosta, a zarazem niebanalna propozycja, która wspaniale prezentuje się na stole. Koszyk wielkanocny wykonany z makaronu to prawdziwa gratka dla miłośników oryginalnych rozwiązań. Gwarantujemy, że koszyczki z makaronu wypełnione sałatką przyciągną wzrok każdego ze zgromadzonych gości. Pomyśl tylko, jak pyszne muszą być te niepowtarzalne koszyczki!

Składniki:

  • Koszyczki:
  • ok 150 g makaronu nitki,
  • 10 dkg sera żółtego,
  • 1 jajko,
  • olej do smarowania foremek.
  • Sałatka:
  • 1 zielony ogórek,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 2 jaja ugotowane na twardo,
  • pęczek szczypiorku,
  • koperek świeży,
  • 10 dkg wędliny drobiowej,
  • sol, pieprz do smaku,
  • serek Burguitos,
  • 1 łyżka majonezu.

Koszyczki z makaronu ze sałatką – przepis

  1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku i studzimy. Jeśli używamy już ugotowanego makaronu, zostawiamy go do wystudzenia.
  2. Do wystudzonego makaronu dodajemy starty żółty ser oraz jajko. Mieszamy, aż składniki dobrze się połączą ze sobą.
  3. Foremki na muffinki smarujemy olejem, a następnie nakładamy do nich makaron i formujemy gniazdka. Zapiekamy w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut, aż makaron się zrumieni. Pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia.
  4. Podwazamy lekko łyżką lub widelcem koszyczki i delikatnie wyjmujemy je z foremki.
  5. Ogórka, paprykę, jajka i wędlinę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek siekamy. Całość mieszamy ze sobą, doprawiamy i dodajemy majonez. Taką sałatką napełniamy koszyczki.
  6. Na wierzch każdego koszyczka układamy po jednej sztuce sera Burguitos.

Makaronowe koszyczki z sałatką – dodatkowe informacje

Zamiast wędliny możemy dodać tuńczyka lub makrelę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaronowa zapiekanka z kurkami i kurczakiem
Następny przepis: Makaronowe muszle z mięsem pod beszamelem i pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode