Makaronowa zapiekanka pod śmietanowo-serową kołderką

Makaronowa zapiekanka pod śmietanowo-serową kołderką

Czy istnieje coś lepszego na chłodny wieczór niż taka rozgrzewająca zapiekanka? Dziś przygotowujemy makaronową zapiekankę pod śmietanowo-serową kołderką. Jest to prawdziwy comfort food na każdą okazję. Wykorzystuje ona ulubione składniki wielu z nas – makaron, ser oraz kremową śmietankę, które w połączeniu dają niesamowity, sycący efekt. Ciekawe urozmaicenie, które odkryjecie, to zapewne ta cudowna śmietanowo-serowa kołderka, która dodaje całemu daniu wyjątkowego charakteru. To połączenie klasyki z odrobiną fantazji. Jeśli jesteście ciekawi, jak smakuje nasza makaronowa zapiekanka serowa, koniecznie zróbcie ją samodzielnie na obiad.

Składniki:

  • 100 g makaronu penne
  • 100 g szynki
  • 150 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 6 dużych pieczarek
  • 1/2 czerwonej słodkiej papryki
  • 1 świeża papryczka chili
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 połówki suszonych pomidorów z oliwy
  • 2 łyżeczki pesto
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

Makaronowa zapiekanka pod śmietanowo-serową kołderką – jak zrobić?

  1. Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie i przelewamy go zimną wodą.
  2. Paprykę, pieczarki, cebulę, czosnek i suszone pomidory podsmażamy na łyżce oliwy. Aby warzywa dobrze odparowały delikatnie je solimy. Przerzucamy do dużej miski.
  3. Wędlinę kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy na złoto na drugiej łyżce oliwy. Dodajemy do miski z warzywami.
  4. Do miski wrzucamy również makaron, dodajemy pesto i pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy makaron z warzywami i posypujemy wszystko grubą warstwą startego żółtego sera.
  6. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i polewamy naszą zapiekankę. Zapiekamy w 170 st C przez około 40 minut, aż zapiekanka będzie miała złoty kolor.
    Można podać z ketchupem lub sosem czosnkowym.

SMACZNEGO!

Makaronowa zapiekanka pod śmietanowo-serową kołderką – dodatkowe informacje

Zapiekanka to świetny sposób na wykorzystanie niezjedzonych resztek wędlin czy serów. Do zapiekanki można dodać również kukurydzę konserwową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaronikowy mazurek
Następny przepis: Makaronowa zapiekanka z kurkami i kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode