Makaronowa zapiekanka pod śmietanowo-serową kołderką
Czy istnieje coś lepszego na chłodny wieczór niż taka rozgrzewająca zapiekanka? Dziś przygotowujemy makaronową zapiekankę pod śmietanowo-serową kołderką. Jest to prawdziwy comfort food na każdą okazję. Wykorzystuje ona ulubione składniki wielu z nas – makaron, ser oraz kremową śmietankę, które w połączeniu dają niesamowity, sycący efekt. Ciekawe urozmaicenie, które odkryjecie, to zapewne ta cudowna śmietanowo-serowa kołderka, która dodaje całemu daniu wyjątkowego charakteru. To połączenie klasyki z odrobiną fantazji. Jeśli jesteście ciekawi, jak smakuje nasza makaronowa zapiekanka serowa, koniecznie zróbcie ją samodzielnie na obiad.
admin
Składniki:
- 100 g makaronu penne
- 100 g szynki
- 150 g startego żółtego sera
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 6 dużych pieczarek
- 1/2 czerwonej słodkiej papryki
- 1 świeża papryczka chili
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 połówki suszonych pomidorów z oliwy
- 2 łyżeczki pesto
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
Makaronowa zapiekanka pod śmietanowo-serową kołderką – jak zrobić?
- Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie i przelewamy go zimną wodą.
- Paprykę, pieczarki, cebulę, czosnek i suszone pomidory podsmażamy na łyżce oliwy. Aby warzywa dobrze odparowały delikatnie je solimy. Przerzucamy do dużej miski.
- Wędlinę kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy na złoto na drugiej łyżce oliwy. Dodajemy do miski z warzywami.
- Do miski wrzucamy również makaron, dodajemy pesto i pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy makaron z warzywami i posypujemy wszystko grubą warstwą startego żółtego sera.
- Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i polewamy naszą zapiekankę. Zapiekamy w 170 st C przez około 40 minut, aż zapiekanka będzie miała złoty kolor.
Można podać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
SMACZNEGO!
Makaronowa zapiekanka pod śmietanowo-serową kołderką – dodatkowe informacje
Zapiekanka to świetny sposób na wykorzystanie niezjedzonych resztek wędlin czy serów. Do zapiekanki można dodać również kukurydzę konserwową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaronikowy mazurek
Następny przepis: Makaronowa zapiekanka z kurkami i kurczakiem