Makaronikowy mazurek

Makaronikowy mazurek

Mazurek jest tradycyjnym ciastem, które obecne jest na wielkanocnym stole w każdym polskim domu. Zarazem powstał unikalny i nowatorski wariant tego tradycyjnego deseru – Makaronikowy Mazurek. Pisząc o nim, mówimy o ciastie z wyróżniającą się strukturą, smakiem i zapachem. Jest to wynik połączenia klasycznej mazurkowej bazy z dodatkiem delikatnego, wypiekanego na złoty kolor makaronika. Niemniej jednak, prostota przygotowania powoduje, że jest to idealny wybór dla tych, którzy cenią sobie nie tylko smak, ale i szybkość przygotowania pysznych deserów. Kluczem do sukcesu jest dobrej jakości ciasto makaronikowe, które nadaje temu niezwykłemu ciastu niepowtarzalnego charakteru.

Składniki:

  • 4 białka
  • 15 dag cukru
  • 15 dag migdałów
  • 10 dag daktyli
  • sok z ½ cytryny
  • laska wanilii
  • bakalie, czekolada, płatki migdałów, zesty pomarańczowe do przybrania
  • forma do pieczenia kwadratowa 23x23cm

Makaronikowy mazurek – jak zrobić?

  1. Sparz migdały, przesusz i zmiel w maszynce do orzechów.
  2. Daktyle posiekaj w drobne paseczki.
  3. Ubij pianę, dodaj cukier nadal ubijając – piana powinna być gęsta jak na włoską bezę.
  4. Wymieszaj delikatnie składniki, dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj składniki.
  5. Otrzymane ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
  6. Wstaw ciasto do średnio gorącego piekarnika (tutaj 120*C) i zapiekaj ok. 1 godziny.
  7. Upieczone ciasto przestudź i przybierz dekoracyjnie.

Czas przygotowania ok. 90 minut

Makaronikowy mazurek – dodatkowe informacje

Ponieważ głównym składnikiem ciasta jest piana, powinno być ono pieczone w średnio nagrzanym piekarniku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaroniki orzechowe
Następny przepis: Makaronowa zapiekanka pod śmietanowo-serową kołderką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode