Makaronikowy mazurek
Mazurek jest tradycyjnym ciastem, które obecne jest na wielkanocnym stole w każdym polskim domu. Zarazem powstał unikalny i nowatorski wariant tego tradycyjnego deseru – Makaronikowy Mazurek. Pisząc o nim, mówimy o ciastie z wyróżniającą się strukturą, smakiem i zapachem. Jest to wynik połączenia klasycznej mazurkowej bazy z dodatkiem delikatnego, wypiekanego na złoty kolor makaronika. Niemniej jednak, prostota przygotowania powoduje, że jest to idealny wybór dla tych, którzy cenią sobie nie tylko smak, ale i szybkość przygotowania pysznych deserów. Kluczem do sukcesu jest dobrej jakości ciasto makaronikowe, które nadaje temu niezwykłemu ciastu niepowtarzalnego charakteru.
admin
Składniki:
- 4 białka
- 15 dag cukru
- 15 dag migdałów
- 10 dag daktyli
- sok z ½ cytryny
- laska wanilii
- bakalie, czekolada, płatki migdałów, zesty pomarańczowe do przybrania
- forma do pieczenia kwadratowa 23x23cm
Makaronikowy mazurek – jak zrobić?
- Sparz migdały, przesusz i zmiel w maszynce do orzechów.
- Daktyle posiekaj w drobne paseczki.
- Ubij pianę, dodaj cukier nadal ubijając – piana powinna być gęsta jak na włoską bezę.
- Wymieszaj delikatnie składniki, dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj składniki.
- Otrzymane ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
- Wstaw ciasto do średnio gorącego piekarnika (tutaj 120*C) i zapiekaj ok. 1 godziny.
- Upieczone ciasto przestudź i przybierz dekoracyjnie.
Czas przygotowania ok. 90 minut
Makaronikowy mazurek – dodatkowe informacje
Ponieważ głównym składnikiem ciasta jest piana, powinno być ono pieczone w średnio nagrzanym piekarniku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaroniki orzechowe
Następny przepis: Makaronowa zapiekanka pod śmietanowo-serową kołderką