Makaron zapiekany z sosem szpinakowym
Cieszący się ogromną popularnością makaron zapiekany z sosem szpinakowym to prawdziwa uczta dla miłośników serów i zawartościowych sałatek. Ten smaczny i sycący posiłek jest idealnym rozwiązaniem zarówno na spotkania rodzinne, jak i romantyczną kolację we dwoje. Wyjątkowa kombinacja makaronu, pysznego sosu na bazie szpinaku i delikatnej skorupki sera wprowadzi do Waszych kubków smakowych nieznane dotąd doznania. Niezwykle przyjemna konsystencja pieczonego makaronu zaskoczy nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Bez względu na okazję, ten szykowany z pasją i starannością przepis na makaron zapiekany z sosem szpinakowym na pewno zachwyci Was swoją niepowtarzalnym smakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 g makaronu
- pół opakowania mrożonego siekanego szpinaku
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- ok. 10 plastrów szynki
- ok 20 dag. startego sera
- 2 ząbki czosnku
- majeranek, 2 kulki ziela ang., sól, pieprz.
Makaron zapiekany z sosem szpinakowym – jak zrobić?
- Makaron gotujemy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.
- Makaron wkładamy do naczynia. Kroimy wędlinę i podsmażamy wraz z pokrojonym czosnkiem. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, wodę, mleko i mieszamy, tak by nie było grudek. Wrzucamy szpinak w kawałkach. Kiedy się rozpuści dodajemy ser i doprawiamy do smaku. Cały czas trzymamy na niewielkim ogniu. Dodajemy wędlinę. Mieszamy.
- Powstałym sosem polewamy makaron i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na 15 min. na 170 C.
Makaron zapiekany z sosem szpinakowym – dodatkowe informacje
Ja mam piekarnik z termoobiegiem jeśli macie gazowe to wiadomo że musi być więcej stopni, albo dłużej.
Najlepiej smakuje posypane koperkiem i pietruszką oraz podane z pokrojonym w ćwiartki pomidorem.
Bardzo często używam zamrożonej wcześniej wędliny.
To danie smakuje także dobrze bez wędliny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron Zapiekany z Kurczakiem i Szpinakiem
Następny przepis: MAKARON ZAPIEKANY Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI