Makaron z tuńczykiem i roszponką
Makaron z tuńczykiem i roszponką to orzeźwiający oraz pożywny posiłek, który zadowoli każde podniebienie. Połączenie delikatnego smaku makaronu, intensywnego aromatu tuńczyka oraz lekkostrawnej roszponki tworzy harmonijną całość. Kontrastowy smak roszponki na ciepło pozostaje długo w pamięci. Doskonała alternatywa dla klasycznych dań makaronowych, zarówno na szybki obiad, jak i romantyczną kolację we dwoje. Jest to danie, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również wygląda apetycznie, dzięki kolorowemu mixowi składników.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na jedną porcję:
- 80 g makaronu pełnoziarnistego
- 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- duża garść roszponki
- jeden duży pomidor (ewentualnie pomidory z puszki)
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- ząbek posiekanego czosnku
- szczypiorek
- łyżka jogurtu naturalnego
- do smaku: sól, pieprz i bazylia
Makaron z tuńczykiem i roszponką – jak zrobić?
- 1. Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente.
- 2. Gdy makaron się gotuje, obieramy pomidora ze skórki i drobno kroimy. Wrzucamy do rondelka o grubym dnie wraz z przyprawami i czosnkiem aż do momentu, gdy pomidor rozpadnie się a sok zredukuje się. Pod koniec gotowania wrzucamy tuńczyka, przecier i szczypiorek. Sćiągamy z palnika i delikatnie zabielamy jogurtem.
- 3. Makaron łączymy najpierw z sosem. Później dodajemy roszponkę i lekko mieszamy całość. Gotowe ! 🙂
Makaron z tuńczykiem i roszponką – dodatkowe informacje
Makaron ten można oczywiście urozmaicić dodając do niego np. kukurydzę lub starty żółty ser. Zamiast roszponki świetnie sprawdzi się także szpinak lub rukola.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron z tuńczykiem i warzywami w sosie ziołowo - koperkowym
Następny przepis: makaron z warzywami w sosie śmietanowym