Makaron canelloni z mielonym z indyka i warzywami

Makaron canelloni z mielonym z indyka i warzywami

Zapraszamy do odkrycia smaku kuchni włoskiej z naszym przepisem na makaron cannelloni z mięsem mielonym z indyka i warzywami. To danie, będące prawdziwym symbolem włoskiej kulinarii, to idealne połączenie delikatnego mięsa indyka, soczystych warzyw, wyrazistego sosu pomidorowego i kremowego sera bechamel, zawinięte w rurki makaronu cannelloni. To danie, obok spaghetti i lasagne, to klasyka na każdym włoskim stole. Proste w przygotowaniu ale i takie, które zawsze robi wrażenie. Idealne na obiad w gronie rodziny czy przyjaciół. Dzięki naszemu przepisowi poczujesz, jakbyś podróżował po malowniczych regionach Włoch każdym kęsem.

Składniki:

  • 300-400 gram mielonego mięsa z indyka (najlepsze z udźca)
  • pół paczki rurek canelloni (ok.10 sztuk)
  • 300 ml passaty pomidorowej lub duszonych pomidorów bez skóry
  • 250 ml mleka
  • łyżeczka masła
  • 20 listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • pół małej cukinii
  • pół cebuli
  • 2 duże pieczarki
  • kawałek zielonej papryki
  • oliwa z oliwek
  • łyżka mąki
  • Przyprawy: łyżeczka tymianku, papryka ostra, szczypta cynamonu, łyżeczka ziół prowansalskich, sól

Makaron cannelloni z mięsem mielonym i warzywami – jak zrobić?

  1. Mięso smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy ząbek czosnku, tymianek i wg.gustu ostrą paprykę.
  2. Warzywa kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na odrobinie oliwy. Solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Mieszamy z usmażonym mięsem.
  3. Na dno naczynia wykładamy pomidory, lekko solimy i dodajemy szczyptę cynamonu. Rurki faszerujemy mięsno-warzywnym sosem i układamy na pomidorach.
  4. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i łyżkę mąki. Dolewamy po chwili mleko i mieszamy rózgą kuchenną. Do sosu wrzucamy bazylię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, polewamy sosem makaron. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Makaron canelloni z mielonym z indyka i warzywami – dodatkowe informacje

Nakładając makaron canelloni z mięsem mielonym z indyka i warzywami na wierzch, daję sos pomidorowy, który wytworzył się na dnie naczynia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron barwiony atramentem kałamarnicy w sosie pieczarkowym z paluszkami krabowymi
Następny przepis: Makaron domowej roboty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode