Makaron canelloni z mielonym z indyka i warzywami
Zapraszamy do odkrycia smaku kuchni włoskiej z naszym przepisem na makaron cannelloni z mięsem mielonym z indyka i warzywami. To danie, będące prawdziwym symbolem włoskiej kulinarii, to idealne połączenie delikatnego mięsa indyka, soczystych warzyw, wyrazistego sosu pomidorowego i kremowego sera bechamel, zawinięte w rurki makaronu cannelloni. To danie, obok spaghetti i lasagne, to klasyka na każdym włoskim stole. Proste w przygotowaniu ale i takie, które zawsze robi wrażenie. Idealne na obiad w gronie rodziny czy przyjaciół. Dzięki naszemu przepisowi poczujesz, jakbyś podróżował po malowniczych regionach Włoch każdym kęsem.
admin
Składniki:
- 300-400 gram mielonego mięsa z indyka (najlepsze z udźca)
- pół paczki rurek canelloni (ok.10 sztuk)
- 300 ml passaty pomidorowej lub duszonych pomidorów bez skóry
- 250 ml mleka
- łyżeczka masła
- 20 listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- pół małej cukinii
- pół cebuli
- 2 duże pieczarki
- kawałek zielonej papryki
- oliwa z oliwek
- łyżka mąki
- Przyprawy: łyżeczka tymianku, papryka ostra, szczypta cynamonu, łyżeczka ziół prowansalskich, sól
Makaron cannelloni z mięsem mielonym i warzywami – jak zrobić?
- Mięso smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy ząbek czosnku, tymianek i wg.gustu ostrą paprykę.
- Warzywa kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na odrobinie oliwy. Solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Mieszamy z usmażonym mięsem.
- Na dno naczynia wykładamy pomidory, lekko solimy i dodajemy szczyptę cynamonu. Rurki faszerujemy mięsno-warzywnym sosem i układamy na pomidorach.
- W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i łyżkę mąki. Dolewamy po chwili mleko i mieszamy rózgą kuchenną. Do sosu wrzucamy bazylię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, polewamy sosem makaron. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Makaron canelloni z mielonym z indyka i warzywami – dodatkowe informacje
Nakładając makaron canelloni z mięsem mielonym z indyka i warzywami na wierzch, daję sos pomidorowy, który wytworzył się na dnie naczynia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron barwiony atramentem kałamarnicy w sosie pieczarkowym z paluszkami krabowymi
Następny przepis: Makaron domowej roboty