majonez z ziaren słonecznika
Poznaj innowacyjną wersję popularnego sosu – majonez ze słonecznika. To wegańska alternatywa dla tradycyjnego majonezu, która zachwyca wyjątkowym, delikatnie orzechowym smakiem. Składniki takie jak ziarna słonecznika, cytryna, gorczyca i oliwa sprawiają, że ten przepis to prawdziwie zdrowa uczta. Majonez ze słonecznika będzie doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek czy burgerek. Dzięki naturalnym składnikom jest on nie tylko smaczny, ale również korzystny dla naszego zdrowia. Jeżeli chcesz wprowadzić do swojej kuchni więcej roślinnych przepisów, majonez ze słonecznika na pewno Cię zadowoli.
admin
Składniki:
- 1 szklanka wyłuskanych ziaren słonecznika
- 3/4 szklanki oleju
- 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu z białego wina
- 1 łyżeczka musztardy np. sarepska, dijon, miodowa
- cukier do smaku
- sól do smaku
- opcjonalnie pieprz
Majonez z ziaren słonecznika – jak zrobić?
-
1.
Słonecznik wsypujemy do naczynia i zalewamy go wrzątkiem. Odstawiamy na kilka godzin, ja odstawiłam na noc. -
2.
Odsączamy słonecznik. Wsypujemy go do malaksera, dodajemy również musztardę, sok z cytryny, cukier oraz sól. Miksujemy na największych obrotach do momentu uzyskania gładkiej masy. Zmniejszamy obroty i cienkim strumieniem wlewamy olej. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. -
3.
Majonez jest gotowy od razu do użycia. Resztę należy przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli majonez z ziaren słonecznika jest zbyt gęsty do masy można wmieszać kilka łyżek gorącej wody lub dolać oleju.