majonez z ziaren słonecznika

majonez z ziaren słonecznika

Poznaj innowacyjną wersję popularnego sosu – majonez ze słonecznika. To wegańska alternatywa dla tradycyjnego majonezu, która zachwyca wyjątkowym, delikatnie orzechowym smakiem. Składniki takie jak ziarna słonecznika, cytryna, gorczyca i oliwa sprawiają, że ten przepis to prawdziwie zdrowa uczta. Majonez ze słonecznika będzie doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek czy burgerek. Dzięki naturalnym składnikom jest on nie tylko smaczny, ale również korzystny dla naszego zdrowia. Jeżeli chcesz wprowadzić do swojej kuchni więcej roślinnych przepisów, majonez ze słonecznika na pewno Cię zadowoli.

Składniki:

  • 1 szklanka wyłuskanych ziaren słonecznika
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu z białego wina
  • 1 łyżeczka musztardy np. sarepska, dijon, miodowa
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • opcjonalnie pieprz

Majonez z ziaren słonecznika – jak zrobić?

  1. 1.
    Słonecznik wsypujemy do naczynia i zalewamy go wrzątkiem. Odstawiamy na kilka godzin, ja odstawiłam na noc.
  2. 2.
    Odsączamy słonecznik. Wsypujemy go do malaksera, dodajemy również musztardę, sok z cytryny, cukier oraz sól. Miksujemy na największych obrotach do momentu uzyskania gładkiej masy. Zmniejszamy obroty i cienkim strumieniem wlewamy olej. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy.
  3. 3.
    Majonez jest gotowy od razu do użycia. Resztę należy przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

xxxx – dodatkowe informacje

Jeśli majonez z ziaren słonecznika jest zbyt gęsty do masy można wmieszać kilka łyżek gorącej wody lub dolać oleju.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Majonezowy dip do ryb lub jajek
Następny przepis: Makagigi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode