Majonez doskonały
Przygotowanie majonezu może wydawać się trudne, ale z naszym przepisem stanie się proste i przyjemne. Prezentujemy przepis na niezawodny i niezapomnianie smaczny „Majonez doskonały”. Wyróżnia go jedna szczególna cecha – jest on przygotowywany nie z żółtek, ale z białek, co jest mniej typowe dla tradycyjnych przepisów na majonez. Przygotowany w ten sposób majonez zaskakuje lekkością i niezwykle kremową konsystencją. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek czy też jako baza do sosów. Oto składniki, które będziesz potrzebować, aby go przygotować. Zachęcamy do eksperymentowania i tworzenia własnych wersji tego wyśmienitego majonezu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy* (może być więcej, jeśli preferujemy ostrzejszy smak)
- 1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
- kilka kropli octu jabłkowego, sól i pieprz do smaku
Majonez doskonały – jak zrobić?
- Jajko sparz wrzątkiem, następnie oddziel białko od żółtka. Białko schowaj do lodówki i wykorzystaj do innych dań.
- Żółtko zmiksuj/utrzyj dokładnie z musztardą, następnie powoli, po kilka kropli wlewaj olej – wciąż miksując. Miksuj aż do wylania całego oleju. Następnie dopraw solą, pieprzem i octem.
- I gotowe!
Majonez doskonały – dodatkowe informacje
– wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
– majonez najlepiej robić w słoiku, w którym będzie później przechowywany
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Magiczne ciasto czekoladowo-waniliowe
Następny przepis: Majonez swojski