Majonez doskonały

Majonez doskonały

Przygotowanie majonezu może wydawać się trudne, ale z naszym przepisem stanie się proste i przyjemne. Prezentujemy przepis na niezawodny i niezapomnianie smaczny „Majonez doskonały”. Wyróżnia go jedna szczególna cecha – jest on przygotowywany nie z żółtek, ale z białek, co jest mniej typowe dla tradycyjnych przepisów na majonez. Przygotowany w ten sposób majonez zaskakuje lekkością i niezwykle kremową konsystencją. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek czy też jako baza do sosów. Oto składniki, które będziesz potrzebować, aby go przygotować. Zachęcamy do eksperymentowania i tworzenia własnych wersji tego wyśmienitego majonezu.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy* (może być więcej, jeśli preferujemy ostrzejszy smak)
  • 1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
  • kilka kropli octu jabłkowego, sól i pieprz do smaku

Majonez doskonały – jak zrobić?

  1. Jajko sparz wrzątkiem, następnie oddziel białko od żółtka. Białko schowaj do lodówki i wykorzystaj do innych dań.
  2. Żółtko zmiksuj/utrzyj dokładnie z musztardą, następnie powoli, po kilka kropli wlewaj olej – wciąż miksując. Miksuj aż do wylania całego oleju. Następnie dopraw solą, pieprzem i octem.
  3. I gotowe!

Majonez doskonały – dodatkowe informacje

– wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

– majonez najlepiej robić w słoiku, w którym będzie później przechowywany


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Magiczne ciasto czekoladowo-waniliowe
Następny przepis: Majonez swojski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode