MAGICZNE CIASTO ( MAGIC CUSTARD CAKE )
Ciesząc się sławą wśród miłośników słodkości, magiczne ciasto kokosowe, znane również jako Magic Custard Cake, to niezwykły deser, którego przygotowanie zachwyca podwójnie – procesem oraz efektem końcowym. Składa się z prostych składników, które podczas pieczenia „magicznie” dzielą się na trzy oddzielne warstwy o różnej konsystencji. Jego niepowtarzalny smak i struktura sprawiają, że stanowi idealną propozycję na każdą okazję, od codziennych podwieczorków, po eleganckie przyjęcia. Delikatna nuta kokosowa dodatkowo podkreśla unikalność tego deseru, a miłośnicy egzotycznych smaków na pewno go pokochają. Magic Custard Cake to magia w jednym kawałku.
admin
Składniki:
- mąka – 1 i 1/2 szkl.
- mleko – 2 szkl.
- jaja – 4 szt.
- cukier puder – 1 szkl.
- cukier waniliowy – 1 op.
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta ze sparzonej cytryny
- masło – 1/2 szkl. = ok. 120 g. (roztopione, ostudzone)
Magiczne ciasto ( magic custard cake ) – jak zrobić?
-
1.
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy stopniowo masło, cały czas miksując. Następnie przesianą mąkę i strużką mleko, cały czas miksując na średnich obrotach. Dodajemy skórkę z cytryny i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy, mieszając delikatnie łyżką.
-
2.
Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę 20×20 cm. wyłożoną pergaminem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni ok. 35- 40 minut.
MAGICZNE CIASTO (MAGIC CUSTARD CAKE) – dodatkowe informacje
Jest to ciasto, które powinno mieć co najmniej dwie warstwy po upieczeniu, a prawidłowo trzy. To czy nam wyjdą w dużej mierze zależy od piekarnika i formy jakiej użyjemy do pieczenia. Najlepiej użyć małej kwadratowej formy np. 20 x20 lub małej tortownicy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Magiczne ciasto
Następny przepis: Magiczne ciasto czekoladowo-waniliowe